Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Đerek podnijela kaznenu prijavu protiv Puljka: Pljušte teške optužbe

Autor: I.G.

Bivša pročelnica Maja Đerek ponovno je stupila u javnost kako bi detaljnije objasnila kontroverze koje su se odvijale tijekom njenog mandata u splitskoj gradskoj upravi. U objavi na Facebooku, Đerek je prozvala vladajuće političke dužnosnike, optužujući ih za zataškavanje nepravilnosti i pritiske koji su joj bili upućeni.

Opisala je kako je od početka rada u Banovini poduzimala sve da ukaže Puljku, Ivoševiću i Kuzmaniću da kao nadređeni imaju zakonsku dužnost reagirati prema službenicima koji su radili ogromnu financijsku štetu Gradu, a koji su u pravilu došli na rukovodeće pozicije u mandatu HDZ-a i HGS-a.

Đerek je istaknula kako je od samog početka svog pročelničkog mandata poduzimala korake kako bi upozorila na financijske malverzacije i nezakonitosti u gradskoj imovini koje su nastale u prethodnim mandatima. Ona je naglasila da je to bila njezina zakonska obveza te da je redovito prijavljivala sumnje u kaznena djela nadležnom državnom odvjetništvu.

UVOĐENJE REDA NIJE PR PREDSTAVA – PODNESENE SU KAZNENE PRIJAVE

Od početka mojeg pročelničkog rada u Splitu poduzimala…

Posted by Maja Đerek on Saturday, 23 September 2023

 
Nepotizam i pogodovanje

Osim toga, Đerek je otkrila kako je naišla na brojne primjere nepotizma i pogodovanja koje su bivše gradske vlasti provodile, uključujući i službenike koji su još uvijek aktivni u gradskoj upravi. Isto tako, istaknula je da je uvijek odgovorno odgovarala na medijske upite te je javnost redovito informirala o nepravilnostima koje je uočila.

Đerek napokon dočekala presudu Banožiću: ‘Samo u Republici AP može dobiti takvu kaznu’
U svjetlu tih otkrića, Đerek je poduzela odlučne korake kako bi sankcionirala odgovorne. Neki od službenika koji su bili pod njenim nadzorom dobili su javne opomene, dok su dokazi o financijskim nepravilnostima bili proslijeđeni nadležnim tijelima. Đerek je čak donijela odluku o otkazu za neke službenike zbog teških kršenja službene dužnosti.

No, Đerek tvrdi da su njeni postupci naišli na snažan otpor i pritiske vladajućih dužnosnika, koji su očito željeli spriječiti otkrivanje nepravilnosti. Ona je javno istupila u nadi da će njeni nadređeni prepoznati njezinu predanost zakonitom radu i zaštiti interesa grada, ali je umjesto toga naišla na kontinuirane pokušaje diskreditacije.

Kaznene prijave

U konačnici, Đerek je odlučila podnijeti kaznene prijave protiv nepravilnosti koje je uočila, uključujući i nepravilnosti u kojima su bili implicirani gradonačelnik Ivošević i zamjenik gradonačelnika Kuzmanić. Njih se sumnjiči za niz nezakonitih radnji, uključujući sukob interesa, pokušaj trgovine utjecajem te pogodovanje privatnim poduzetnicima povezanim s HDZ-om.

Trifunović ima detalje incidenta u Splitu: ‘Pojavilo se deset pit bullova i sedam policajaca’

“Da stvar bude puno gora – nije se samo radilo o zataškavanju i zaštiti starih kadrova. Puljak, Ivošević i Kuzmanić su aktivno sudjelovali u nekim nezakonitostima, o čemu sam ih kao pravnica na vrijeme upozoravala, ali su većinu savjeta ignorirali. Moja je zakonska obveza bila prijaviti i te uočene nezakonitosti”, napisala je Đerek.ž

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.