Foto: Dragan Matic / CROPIX

Denis Latin opleo po Maji Sever i Hrvoju Zovku! Okršaj ‘titana’ na Prisavlju: ‘Do kad će ovi pojedinci maltretirati cijelu naciju? Do kad?’

Autor: Daniel Radman

Najava da će Hrvatsko novinarsko društvo (HND) 20. lipnja održati “otvoreni razgovor o HRT-u kakav trebamo (a kakav imamo)” nije sjela svima na Prisavlju.

“Profesionalni javni medijski servis je temelj demokratskog društva. A gdje je HRT danas? HRT se obvezao poštivati univerzalnost, neovisnost, izvrsnost, raznolikost, odgovornost i inovaciju, te raditi na osnaživanju slobodnog društva i demokracije. Gdje je zapelo i što očekujemo od zakonodavca, poslodavca, ali i kreatora sadržaja na HRT-u razgovaramo s ljudima koji razumiju čemu služi javni medijski servis i znaju kakav treba biti”, najavili su iz HND-a djelić onoga o čemu će raspravljati”, prenosi šibenski portal Tris.

Tu je i informacija da će otvoreni razgovor moderirati Maja Sever i Hrvoje Zovko, a kao sudionici najavljeni su i Mirko Galić, novinar i bivši glavni ravnatelj HRT-a, Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica, Helena Popović, redovita profesorica na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Hribar, redatelj i scenarist, Dario Špelić, novinar, urednik i član Nadzornog odbora HRT-a i Branko Mijić, novinar i bivši glavni urednik Novog lista…


“Ova skupina razmišlja samo o jednom”

No, vratimo se na početak i činjenicu da najava rasprave nije svima sjela. Mnoge će iznenaditi da je glas, od svih, podigao Denis Latin. Učinio je to putem društvenih mreža, tj. Facebooka, a evo što je uputio svojim kolegama.

“Nije li više svima dozlogrdilo da Maja Sever i Hrvoje Zovko koriste kako bi HRT i HND instrumentalizirali u svoje svrhe. Više je nego jasno da ova skupina razmišlja samo o jednom: kako još jednom preuzeti javnu televiziju i ponoviti kaos kojeg su stvorili u vrijeme Gorana Radmana. Kako Mirka Galića nije stid nakon što nas 2007. uvukao u kaos zbog podrške Željku Mitroviću, njegovoj PINK BiH, Ivici Todoriću, da govori o tome jesmo li ili nismo zadovoljni javnom televizijom. Do kad će ovi pojedinci maltretirati cijelu naciju svojim neostvarenim željama i nerealnim ambicijama. Do kad?

Ima li tome kraja i je li vrijeme da se tome zauvijek stane na kraj. Jer oni nisu u stanju donijeti ništa dobra. Povijest je pokazala. Treba li nam još jedna repriza? Valjda je red da se i nas druge koji ne mislimo kao oni nešto javno pita”, napisao je.

Sukob tinja

Svima koji su mislili da su Latin, Sever i Zovko na sličnim valnim duljinama treba napomenuti da je to daleko od stvarnosti. Taj sukob tinja godinama, a o njemu slikovito govori lanjski spor, kada su Sever i Zovko prigovarali HRT-u (odnosno uredništvo “Otvorenog”) što u se emisiji o sumnjama u trgovinu povlaštenim informacijama u Hrvatskoj narodnoj banci nije našao novinar Ilko Ćimić koji je otkrio aferu.

Ćimić je, doduše, trebao biti u uvodnom prilogu, ali je to odbio nakon što nije dobio mjesto u studiju. Tada je u prepirku Maje Sever i (urednika otvorenog) Damira Smrtića, također preko društvenih mreža, uletio Latin.

“Promašaj je izabrano vodstvo HND-a i Sindikata novinara Hrvatske. Umjesto političara danas ove strukovne organizacije vrše izravan pritisak na urednike emisije i programa koga treba, kada i kako pozvati u emisije. To se zadnji put događalo u vrijeme urednikovanja Obrada Kosovca i Hloverka Novak Srzić.
Zovko, Mikleušević i Sever žele uređivati i nadzirati program HRT-a bez ikakve odgovornosti čime dokidaju novinarske slobode, slobodno razmišljanje i pravo na vlastito stajalište o određenim temama. Oni su, dakle, sve, osim novinara. Oni su političari koji bi uređivali emisije, kao što to žele Peđa Grbin, Mišel Jakšić i Mirela Ahmetović.”

Ako to nije bilo dosta, dodao je još jednu objavu u koju je ekipu iz HND-a nazvao –  foteljašima.

“Sve strukovne udruge gaje principe solidarnosti, poštivanje temeljnih načela struke te su tolerantni jedni prema drugima. Jedino u novinarskom društvu vodstvo napada sve koji drugačije misle i rade vođeni samo jednim ciljem: zasjesti u uredničke fotelje i preuzeti upravljanje javnom televizijom. To im je jedina misija. Foteljaši!”, ljutito je napisao Latin.
Nastavak sage sada se iščekuje…

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.