Foto: Anna Voitenko/Guliver

DEMOKRATIMA SE OPASNO LJULJA: Biden u subotu prijevremeno glasa za izbore 8. studenoga

Autor: Dnevno.hr

Američki predsjednik Joe Biden u subotu će prijevremeno glasati na izborima na polovici mandata 8. studenoga,  dok se demokrati bore za svaki glas.

Ankete pokazuju da bi demokrati mogli izgubiti kontrolu nad oba doma Kongresa, a nezadovoljstvo glasača zbog visoke inflacije kvari zamah kojem su se demokrati nadali u oštroj borbi s republikancima oko prava na pobačaj.

Odaziv birača – obično daleko niži na izborima u sredini mandata nego u godinama predsjedničkih izbora – bit će ključan čimbenik u onim državama u kojima je rezultat neizvjestan, a demokrati pozivaju birače da glasaju i ranije.

“Demokracija je doslovno, a ne figurativno, na glasačkom listiću ove godine”, rekao je Biden pristašama na prikupljanju sredstava Demokratske stranke u petak u Philadelphiji.

Nazvao je ove izbore “najvažnijim međuizborima u našem životu”.

“Budimo jasni: ovi izbori nisu referendum. To je izbor. Izbor između dvije uvelike različite vizije Amerike”, rekao je Biden, obećavši kodificirati odluku Roe v. Wade kojom se legalizira pobačaj, a koju je Vrhovni sud poništio u lipnju – ako demokrati uspiju povećati svoj broj u Senatu.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.