Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Dekanica potvrdila da je do sada na zagrebačku ADU stiglo 11 prijava za seksualno zlostavljanje, neki profesori još rade

Autor: Mia Peretić

Vodstvo zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti odmah je reagiralo na prijave za zlostavljanje koje su podnijele neke studentice, a prijava se odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu sa zagrebačkom Akademijom.

Kako doznaje Jutarnji list, radna skupina za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja koji se odnose na studente i studentice Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu jučer je održala prvi radni sastanak.

Tijekom sastanka su analizirane dosadašnje prijave te utvrđeno daljnji koraci rada tog tijela.

Sastav navedene radne skupine čine dekanica ADU izv. prof. art. Franka Perković Gamulin, doc. art. Zvonimir Jurić, doc. art. Hana Jušić, doc. art. Jasna Žmak te Martina Marasović, predstavnica Studentskog zbora ADU-a.

S Akademije ističu da je do srijede 20. siječnja na radnu skupinu pristiglo tri neanonimnih prijava i osam anonimnih koje su podnesene putem formulara koji je dostupan online. Pet se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri umirovljena odnosno jednog bivšeg vanjskog suradnika Akademije.

Na radnom mjestu ostat će dok ne dobiju sve temelje za pokretanje zakonskih procedura, a dekanica Perković Gamulin pretpostavlja da će ih imati najkasnije za deset do četrnaest dana. Radna skupina nastavit će prikupljati nove prijave, a na sastanku 25. siječnja će, nakon konzultacija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, donijeti odluke o modusima sankcioniranja navedenih prijava.

Podsjetimo, svojevrsni regionalni Me Too pokret počeo je nakon šokantne ispovijesti 26-godišnje srbijanske glumice Milene Radulović koja je s još nekoliko djevojaka policiji prijavila da su silovane i seksualno uznemiravane od strane poznatog srbijanskog redatelja, scenarista i učitelja glume Miroslava Mike Aleksića koji je u subotu uhićen u Beogradu.




Njihova akcija je i brojnim Hrvaticama dala poticaj da istupe u javnost s teškim ispovijestima, poput glumice Dore Lipovčan koja je rekla da je silovana te da je o tome šutjela 15 godina.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.