fbpx
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

DEKANICA POSLALA UPOZORENJE NASILNICIMA ‘Sve ću učiniti da maknem ljude koji ne trebaju biti blizu studenata!’

Autor: Mia Peretić

Dekanica Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu Franka Perković u Točki na tjedan N1 govori o prijavama za seksualno nasilje i uznemiravanje koje pristižu na adresu te institucije.

U samo tri dana došlo ih je dvadesetak.

“Od srijede su stigle 22 prijave, optužbe se tiču petero trenutno zaposlenih, troje umirovljenika, jednog pokojnog profesora i dvoje vanjskih suradnika. Ne radi se o silovanju, u nekim slučajevima riječ je o bludnim radnjama teškog karaktera, uznemiravanja i neprihvatljivog diskursa od strane nastavnika”, rekla je dekanica Perković.

Kaže, prozvana je jer je na vrhu sustava i nije u poziciji da proziva druge kolege, već da ih poziva da provjere mehanizme zaštite studentica i studenata. Javljaju se i raspituju kako su otvorili kanale za prijavu, neki su spremni reagirati.

“Provjerila sam u tajništvu, u 27 godina nikada nije bila zaprimljena slična prijava. To govori da je pokrenut dugo potreban val u kojem su se otvorile neke teme o kojima se žrtve nisu usudile razgovarati. Izgleda da je društvo donekle sazrelo i pomaže žrtvama da prevladaju osjećaj krivnje”.
Sve prijave odnose se na nastavnike najstarijih generacija

Dodaje, žrtvama se ne može jamčiti sigurno okruženje jer ih ne mogu štititi izvan akademije, složena je tema stigme društva.

“Činjenica da ja dajem privatni broj mobitela i pozovem ih da se u svakom trenu mogu javiti, jer znaju da ću reagirati. No, ovo je očito preteška tema i žrtve se nisu osjećale slobodnima koristiti neki od tih kanala. Sada smo osnovali radnu skupinu”.
Kaže, gotovo sve prijave se odnose na nastavnike najstarijih generacija, Akademija se mijenja. Granica ponašanja je vrlo jasna i nije ju teško uspostaviti. Javljaju se studentice kojima se to dogodilo 2000. godine, nije ni njima bilo jasno gdje je ta granica, moramo razgovarati da svima bude jasno da ima situacija u kojima, ako osjeća, mora reći ne i nastavnik to mora prihvatiti. Nemamo pravo ulaziti u intimu druge osobe koja kaže gdje je njegova granica”.

Što ako profesor studentima kaže da budu seksi, a trebaju glumiti scenu seksa?

Dekanica na to pitanje odlučno odgovara: “Ne, ali pitanje je načina i konteksta”.

Kaže, jučer je bio sastanak s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i iznenadio ju je podatak da u prijavi za zlostavljanje treba doći di ponavljanja. Nastavnik nastupa s pozicije moći, ne radi se o dvije ravnopravne osobe i treba biti pažljiviji, kaže dekanica.
“Pravobraniteljica je rekla da će ovisiti o procjeni DORH-A hoće li primijeniti dio koji govori o zastari koji se tiče od trenutka počinjenja ili saznanja o djelu. Mi ćemo im uputiti sve slučajeve, potpisane i anonimne i nadam se da će shvatiti koliko je važno iz sustava ukloniti ljude koji tamo ne trebaju biti. Mislim da ima pravnog utemeljenja. Ne vidim razlog da mi ne uspije da ljude koje treba skloniti, maknem od studenata. Ako se utvrdi, otkaz je krajnja konzekvenca i nemam s tim problem”.

‘Većina nije vjerovala da stvari idu tako daleko, no to nas ne amnestira’

O atmosferi koja trenutno vlada na Akademiji dramskih umjetnosti, dekanica Perković kaže:

“Ljudi na Akademiji su iznenađeni ovom situacijom, no većina nas nije vjerovala da stvari idu tako daleko, s naznakama nepravilnosti ne možete puno ako ne postoji prijava. To, nas, naravno ne amnestira. Moj posao je da zaštitim studentice i studente, to očito nisam dovoljno dobro učinila. Jasno je svima o kojim bi se kolegama moglo raditi, postoji čvrsti konsenzus da se spriječi to ponašanje”, zaključila je dekanica.

Podsjetimo, i Balkan je dobio svoju novu inačicu #metoo pokreta nakon javnog svjedočenja glumice Milene Radulović koja je javno prokazala učitelja glume Miroslava Aleksića za silovanje. U Facebook grupi “NisamTražila” koju su pokrenule sarajevske glumice objavljene su strašne pričebrojnih žena o seksualnom nasilju i uznemiravanju.

Među njima bilo je i objava hrvatskih glumica ali i studentica Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu zbog čega je dekanica Franka Perković javno pozvala sve studente i alumnije da prijave seksualne predatore.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.