Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dretar u Saboru progovorio o zlostavljaču kojeg ima u susjedstvu: ‘Bilo me sram što što pripadam spolu u kojem se mogu nalaziti takva čudovišta’

Autor: Hina / Ines Brežnjak

Saborskim kolegicama, koje su u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, opetovano osudile to nasilje, pridružio se i zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar.

“Mi muškarci, moramo govoriti nama muškarcima, ovo mora prestati”, rekao je Dretar u raspravi na slobodnu temu, pa posvjedočio kako je i sam u susjedstvu ima zlostavljača.

“U životu nisam doživio ništa užasnije, slušati to što je radio, u svakom je normalnom muškarcu izazivalo nevjerojatne osjećaje – prvo da pređem preko ograde i da ga za uši izvučem iz stana i pokušam učiniti ono što je supruzi radio svakog dana, a nakon toga osjećaj izuzetnog srama što pripadam spolu u kojem se mogu nalaziti takva čudovišta”, izjavio je zastupnik.

Da se nasilju nad ženama treba suprotstaviti, da je to civilizacijski neprihvatljivo, suglasan je i Hrvoje Zekanović (HS) koji opetuje da Istanbulska konvencija, donijeta prije dvije i pol godine, nije riješila problem nasilja nad ženama.

Taj je dokument trebao na „čudotvoran“ način riješiti problem nasilja nad ženama, kad ju se donosilo govorio sam da neće, napadali su me, a ispalo je da sam u pravu, nasilja je više, rekao je Zekanović, navodeći kako se još uvijek ne zna koliko stoji njeno provođenje.

Žene su izložene i digitalnom nasilju

Dragana Jeckov (SDSS) upozorila je kako su u novije vrijeme, posebno mlade  djevojke, izložene novoj vrsti nasilja – digitalnom nasilju sa društvenih mreža.




Nerijetko postaju zatočenice te modrene pošasti, rekla je Jeckov, navodeći kako je čak 72 posto srednjoškolki bilo je izloženo online komentarima seksualnog sadržaja, skoro svaka deseta i seksualnim ucjenama, a sedam posto objavi videa i fotografija koje ih kompromitriraju.

U najvećem broju slučajeva, počinitelji elektroničkog, seksualnog, rodno uvjetovanog nasilja su muške osobe ili bivši partneri, kazala je, zauzimajući se da se mladim djevojkama i ženama pomogne.

Kao društvo moramo reagirati, to su naše kćeri i sestre koje vape da im se pomogne, poručila je zastupnica.




Ivana Posavec Krivec (SDP) kaže da je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, dan u kojem se sjećamo svih žena koje pate, dobivaju batine i možda nemaju koga tražiti za pomoć. „Takvih žena, vjerujem sjedi i u ovom Saboru, takve žene su naše susjede, žene, majke“, rekla zastupnica ističući da im treba posvetiti punu pozornost, ne samo danas, nego svaki dan.

Svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje

 Naglasila je i kako su u ‘novom normalnom’, u pandemiji koronakire žene još marginaliziranije. One danas imaju još teži položaj u obiteljima ako žive sa zlostavljačima, zbog socijalne distance, izoliranosti, prepuštene su same sebi, nemaju podršku u okolini, nemaju se kome obratiti, navela je.

Poražavajuća statistika nasilja nad ženama se ne mijenja, svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja, nasilje je sve brutalnije, samo ove godine ubijeno je 12 žena, istaknula je Ermina Lekaj Prljaskaj.

Dok se u vrijeme pandemije poziva na ostanak u domovina, paradoksalno je da taj isti dom postaje najopasnije mjesto za žene i djevojčice širom svijeta, rekla je zastupnica i poručila kako je trenutak da se pošalje poruka nulte tolerancije prema svakom obliku nasilnog poanšanja.

Nasilje nad ženama problem je koji se tiče svih nas, nemojmo šutjeti i okretati glavu, kao društvo i pojedinci imamo obvezu osuditi svako nasilje i dati podršku žrtvama, rekla je Lekaj Prljaskaj.

Autor:Hina / Ines Brežnjak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.