Darko Klasić Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

DARKO KLASIĆ: ‘Diskreditirani su studenti stručnih i specijalističkih studija u odnosu na studente sveučilišnih studija’

Autor: S.P./Hina

Klub zastupnika HSLS-a i Reformista upozorio je u srijedu da će 55 tisuća studenata stručnih studija i još oko 50 tisuća koji su završili te studije ostati bez pravne kvalifikacije zbog odluke Ustavnog suda o ukidanju pojedinih odredbi Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Ustavni sud je 10. ožujka ove godine već drugi put i to povodom tužbe rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa i četiri pravna fakulteta donio odluku o ukidanju odredba Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru i na temelju te odluke je ukinut dio zakona, podsjetio je Darko Klasić (HSLS) iznoseći stajališta Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista, objavila je Hina.

Tvrdi da se na taj način diskriminiraju i diskreditiraju studenti stručnih i specijalističkih studija u odnosu na one sveučilišnog studija.

“Argumentacija iz obrazloženja ove sudske odluke u potpunosti je odvojena od životne realnosti i prijeti dovođenjem do ozbiljnih problema za studente stručnih studija na visokoobrazovnim institucijama, ali i zakonodavaca, što smatramo nedopustivim i u suprotnosti sa politikama i praksama EU te Europskim kvalifikacijskim okvirom”, ocijenio je.

“Primijeni li se ustavna odluka i usvoje izmjene i dopune zakona do 31. prosinca ove godine, osim trenutačno 55 tisuća studenata stručnih studija, još oko 50 tisuća je onih koji su završili te studije i ostat će bez pravne kvalifikacije, odnosno pri zapošljavanju će imati posljednju kvalifikaciju propisanu zakonom, a to je srednjoškolsko obrazovanje”, upozorio je Klasić.

Navodeći primjer medicinskih sestara ili policijskih službenika koji bi mogli ostati bez kvalifikacije, odnosno da im se kvalifikacija umanji Klasić je stoga pozvao na uklanjanju postojećeg pravnog vakuma  te založio za što brže usvajanje europskih standarda.




Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.