fbpx
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Danas se održavaju dopunski manjinski i prijevremeni izbori

Autor: Dražen Krajcar

U Hrvatskoj se u nedjelju održavaju dopunski manjinski izbori na kojima 131 tisuća birača, bira 90 vijećnika u lokalna vijeća i skupštine, a istog dana u Pazinu se prijevremeno bira Gradsko vijeće od 13 vijećnika.

Dopunski izbori provodit će se u 16 županija i u Gradu Zagrebu, na 565 biračkih mjesta, najviše ih je u Sisačko-moslavačkoj (84) i Vukovarsko-srijemskoj (69), najmanje, jedno, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na izborima sudjeluje 108 kandidacijskih lista, stranačkih, koalicijskih ili nezavisnih, odnosno grupe birača, na kojima je 490 kandidata.

Dopunski se izbori održavaju jer na redovitim lokalnim izborima u svibnju u nekim vijećima i skupštinama dijela općina, gradova i županija nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske manjine, ali ni Hrvata koji su  u manjini u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak. U vijeća tih općina bira se po jedan Hrvat.

U Borovu Hrvati na listi SDSS-a

U Trpinji se za vijećničko mjesto natječu dvije nezavisne liste, nositelji su im Krunoslav Bručić i Ruža Tanacković, u Jagodnjaku je listu istaknuo samo HDZ, u Borovu samo SDSS, s tim da su svih četvero kandidata s te liste Hrvati.

Isti je slučaj u Jagodnjaku i s izborom jednog vijećnika iz romske manjine, lista, na kojoj su svih četvero kandidata Romi, je SDSS-ova. Pravo glasa u te tri općine ima 871 birač, pripadnik hrvatskog naroda.

Na dopunskim manjinskim izborima glasovati mogu samo birači koji su u registru birača upisani kao pripadnici nacionalne manjine i moraju imati prebivalište na području jedinice za koju su raspisani izbori.

Oni koji u registru birača nemaju upisanu pripadnost nacionalnoj manjini nažalost se neće naći u izvacima iz popisa birača i neće moći glasati, poručuju iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP).
Popis svih izbora i svih biračkih mjesta sa pripadajućim adresama nalazi se na internetskim stranicama DIP-a.

Bira se 90 vijećnika, devet manje u odnosu na Vladinu odluku.

Naime, nakon što su objavljeni konačni rezultati lokalnih izbora bilo je vidljivo da u vijeća i skupštine 82 općine, grada i županije treba izabrati 99 vijećnika, pa je u tom smjeru išla i Vladina odluka. No, u postupku kandidiranja pokazalo se da u devet slučajeva nije bilo ni jedne kandidacijske liste, odnosno da je, prispjela bila nepravovaljana, što znači da će se u konačnici birati 90 vijećnika u 74 lokalne jedinice.

Rezultati u ponedjeljak ujutro

S obzirom na te okolnosti, odnosno na činjenicu da se radi o „jednostavnijim izborima“, u DIP-u očekuju da će u nedjelju do 21 sat biti obrađena sva biračka mjesta, tim više što na dvije trećine njih postoji samo jedna lista.
Prve privremene rezultate izbora DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u ponedjeljak, 4. listopada u 9 sati.

Za dopunske izbore tiskano je 174 tisuće listića, smeđe i roze boje.

Smeđe su boje za razinu županije s oznakom boje nacionalne manjine na poleđini svakog listića (srpska manjina crvene crte, talijanska ljubičaste, romska plave crte).

Za općinsku i gradsku razinu listići su roze boje, a na poleđini svakog  oznaka boja manjine – crvena srpska, narančasta bošnjačka, zelena mađarska, ljubičasta talijanska, plava romska, crna hrvatska.

Pazin prijevremeno bira Gradsko vijeće

U Pazinu se u nedjelju prijevremeno bira Gradsko vijeće od 13 vijećnika, oko 7. 300 birača, moći će glasovati na 16 biračkih mjesta.

Prijevremeni izbori epilog su činjenice da nakon redovitih lokalnih u svibnju ni jedna od pet stranaka koje su ušle u Gradsko vijeće, uključujući i godinama vladajući IDS, nije osigurala potrebnu većinu. Od 13 vijećnika šest je bilo IDS-ovih, četiri Možemo, po jedan SDP-ov, HDZ-ov i jedan nezavisni. Vijeće se nije uspjelo konstituirati u propisanim rokovima ni nakon tri pokušaja, pa Vlada raspisala prijevremene izbore.

Hoće li oni promijeniti odnos snaga, znat će se u nedjelju navečer.

Za mjesto u Gradskom vijeću ponovno se natječe pet lista: HDZ-a, SDP-a, platforme Možemo, koalicije IDS/HSU/HNS-a te neovisna, odnosno lista grupe birača nositelja Željka Mraka.

U odnosu na svibanj HDZ-ovu listu, umjesto Ivice Frankovića, nosi Endi Rimanić, IDS-ovu Vedran Ivančić umjesto Renata Krulčića, a umjesto Suzane Jašić listu platforme Možemo Enna Peroš. SDP-ovu i ovoga puta nosi Boris Demark, a listu grupe birača Željko Mrak.

Podatke o odazivu birača za oboje izbore, DIP će u nedjelju objaviti u dva navrata, u podne i u 17 sati.

Izborna šutnja i epidemiološke mjere

DIP podsjeća i da za oboje izbore vrijedi dvodnevna izbora šutnja u jedinicama u kojima se održavaju i da su za njeno kršenje propisane kazne od 3.000 kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu.

Podsjeća i da vrijede iste mjere zaštite od zaraze koronavirusom kakve su vrijedile u svibnju, a to znači da su maske obvezne, da treba držati fizičku udaljenost, na biralište ponijeti vlastitu kemijsku olovku, koristiti dezificijens, na biralištu se zadržavati čim kraće.

Potrebno je, naravno, podnijeti i neki identifikacijski dokument –  osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.