Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Danas se mijenja devet poreznih zakona: Kako će se to odraziti na vašu plaću?

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Hrvatski sabor će u četvrtak glasovati o devet poreznih zakona s ciljem povećanja plaća, donijeti novi zakon o izbornim jedinicama te razmotriti zakon koji regulira postupak utjerivanja dugova.

Izmjene devet poreznih zakona stupit će na snagu 1. siječnja iduće godine, a uključuju ukidanje prireza porezu na dohodak, povećanje praga za primjenu više stope poreza na dohodak i povećanje osobnog odbitka. Osnovni odbitak povećava se s 530 na 560 eura, a također će se povećati i osnovica osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji.


Ukidanje prireza

Osim toga, iznosi će se zaokružiti u korist poreznih obveznika, a prag za primjenu više stope povećat će se s 47.780 na 50.400 eura godišnje. Također će se smanjiti osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupu, što će rezultirati povećanjem plaća.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Oporba kritizira planirano ukidanje prireza, tvrdeći da će to negativno utjecati na gradove u kojima HDZ nema vlast, poput Zagreba, Splita, Rijeke, Varaždina i Pule. Premijer Andrej Plenković, s druge strane, ističe da su prihodi od poreza na dohodak porasli, posebno u većim gradovima, i ne vidi problem u smanjenju stope poreza na dohodak uz ukidanje prireza.

Sabor će također donijeti novi zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Iako se postojeći izborni sustav ne mijenja, modificirat će se karte izbornih jedinica, što će rezultirati promjenom jedinica za oko 22 posto birača. Ostanak modela od 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika je zadržan, a nacionalne manjine će birati osam zastupnika u posebnim izbornim jedinicama, dok će tri zastupnika birati hrvatska dijaspora, tj. hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. Vlada tvrdi da ovaj zakon udovoljava odluci Ustavnog suda i osigurava jednakost biračkog glasa u svakoj jedinici.

Nova pravila za utjerivanje dugova

Nakon glasanja o ovim zakonima, Sabor će raspravljati o zakonu koji donosi nova pravila za utjerivanje dugova. Prema predloženom zakonu, komunikacija s dužnicima će biti ograničena na telefonski i pisani kontakt (poštom, e-mailom, SMS-om) isključivo radnim danom od 8 do 20 sati.

Hrvatici prekipjelo, poslala sliku prijateljici: ‘Platila sam tri puta manje nego kod nas’

Prema novom prijedlogu zakona agencije za utjerivanje dugova neće smjeti kontaktirati dužnike više od jednom mjesečno, ometati ih na radnom mjestu, kontaktirati njihove poslodavce ili ih posjećivati kod kuće bez izričitog pisanog pristanka.
 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.