The White House

Danas sastanak Biden i Putina: Danima se najavljuje moguća invazija Rusije na Ukrajinu! Analitičar za dnevno: ‘Ne bih isključio tu mogućnost…’

Autor: Dnevno

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD-a Joe Biden u utorak će održati važan sastanak.

Komunicirat će online putem, a sve se odvija nakon najava o mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu.

Objavljeno je što planira Putin.

Na sastanku s američkim predsjednikom navodno će predložiti uzajamna sigurnosna jamstva, izjavio je glasnogovornik Kremlja, naglasivši da će glavni predmet razgovora biti sigurnost Rusije i NATO-a.

Putin je nedavno pozvao NATO da prekine sa širenjem na istok, zatraživši od zapadnog saveza pisana jamstva. Rusija je zauvrat spremna savezu ponuditi vlastita jamstva, rekao je šef ruske države.

“Sigurnosna jamstva, naravno, ne mogu biti unilateralna”, rekao je Peskov prema novinskoj agenciji Interfax. Po Kremlju, video sastanak američkog i ruskog predsjednika počet će oko 17 sati po srednjoeuropskom vremenu i očekuje se da će trajati do večeri.

U fokusu Ukrajina

U središtu razgovora bit će pojačane napetosti oko Ukrajine. SAD pak optužuje Rusiju da gomila postrojbe na granici s Ukrajinom, što je u zapadnom savezu potaknulo sumnju da planira invaziju.




Geopolitički analitičar Denis Avdagić za dnevno.hr objasnio je što se događa i što se skriva iza zavjese. Avdagić smatra da je zaista moguća i vojna intervencija, ali vjerojatno će sve biti odigrano u poznatom “hladnoratovskom stilu”.

“Prije svega, to se ne može isključiti, i to je ono što problematizira svaku ovakvu situaciju. Nakon 2014. i svega što se dogodilo u odnosu Rusije i Ukrajine, posve drugačije gledamo na mogući ulazak ruskih vojnika na ukrajinski teritorij.

S druge strane, bio bi to čin agresije i otvorenog ulaska u sukob, a to bi imalo i svoju reakciju kod građana Rusije jer bi u slučaju te najgore varijante bilo posve sigurno mrtvih na obje strane, a mrtvi vojnici mijenjaju percepciju stvari u svakoj zemlji”, rekao je Avdagić i nastavio: “Tu je i EU i NATO, koji neće ući u rat za Ukrajinu ali će posljedica biti u odnosima s Rusijom, ako ništa drugo… Zbog toga sve to skupa ipak održava daljnju napetost i smanjuje mogućnost direktne konfrontacije. Sumirano, kao što sam rekao, nije moguće isključiti, ali vjerojatnost je ipak jako mala”, rekao je između ostalog Avdagić za naš portal.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.