Screenshot:YouTube

Danas je Dan ružičastih majica, pogledajte pozadinu priče koja će vas oboriti s nogu

Autor: Dnevno

Posljednje srijede u veljači obilježava se Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja te zbog toga, ovih dana, brojne škole pozivaju svoje učenike da na taj dan u školu stignu u ružičastim majicama.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi definiciju vršnjačkog nasilja: “Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.”

Pozadina priče

U Novoj Škotskoj u Kanadi, 2007.godine, učenik 9.razreda je odlučio da će na prvi dan nastave odjenuti ružičastu polo majicu. Ubrzo nakon što je stigao u Central Kings Rural High School, postao je glavna meta nasilnika koji su ga počeli verbalno vrijeđati, govoriti mu da je homoseksualac te su mu u konačnici zaprijetili i fizičkim nasiljem.

Cijeli taj čin nasilja gledala su dvojica tarijih učenika 12. razreda, David Shepherd i Travis Price, čija je prva pomisao bila “Što je previše – previše je.”
Odmah nakon nastave, mladići su otišli do lokalne trgovine i tamo kupili 50 ružičastih majica. Popodne i navečer su poslali e-mail svim učenicima u kojem ih pozivaju da u srijedu u školu dođu odjeveni u ružičaste majice.

Sutradan, njihovih 50 majica je nestalo u trenu, a stotine drugih učenika odjenule su svoju. Neki su bili odjeveni od glave do pete u rozo.

A zlostavljani učenik? Kada je to ugledao, nije mogao sakriti oduševljenje na licu.
“Ako možeš pokrenuti što više ljudi da im se suprotstave, kako bismo im (nasilnicima, op.a.) pokazali da nasilje nećemo trpjeti i da ćemo podupirati jedni druge, tada će shvatiti da nisu toliko jaka grupa koliko smatraju da jesu”, zaključio je David Shepherd.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.