Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Dan uoči mature, ministrica Divjak progovorila o svojem mandatu: Evo kako ga vidi

Autor: Dnevno

Ministrica Blaženka Divjak gostovala je u Temi dana HTV-a, u kojoj je govorila o svojem ministarskom mandatu, ali i o sutrašnjoj maturi koju će polagati 32 tisuće maturanata.

Na početku o činjenici da izlazi na listi HNS-a kao nezavisna kandidatkinja i to s posljednjeg 14. mjesta.

“To je bila moja želja, na taj način pružam podršku HNS-u, to je prva stranka koja je otvorila prostor ljudima koji su stručni. To je moja podrška i poruka HNS-u, a ovo je sigurno i dobra prilika da objasnim projekte koji su važni za obrazovanje i znanost”, ističe ministrica.

Prije tri su se godine vodile ideološke rasprave oko toga trebaju li reforme ili ne, a danas iako možda neki nisu zadovoljni sadržajem, mislim da su svi za reforme, dodaje Divjak.

“Što se tiče posljednjeg perioda, napravili smo stvarno jako puno. Nismo imali od koga učiti, napravili smo veliki iskorak te danas drugi uče od nas. Sreća u nesreći je bilo to što smo bili unutar kurikularne reforme. Ništa ne bi bilo moguće da nastavnici nisu bili motivirani i da nisu imali veliku podršku roditelja u tom procesu.”

Stizale su kritike, tu je bilo i izglasavanje nepovjerenja u Saboru, a sve vezano uz reformu.

“Vi morate pružiti priliku učenicima da uče na suvremen, moderan način. To ne znači da smo planirali nastavu na daljinu, ali smo na kraju u tome uspjeli. Svi kritičari se moraju zapitati koliko su njihove kritike bile osnovane.”
Divjak priznaje da je bilo manjkavosti po pitanju reforme visokog obrazovanja, a dodaje i “da tu ima jako puno klika kojima je svaka promjena prijetnja”.

“Za sljedeće razdoblje sigurno je prilika da se nastave reformski procesi, ne radi se o sprintu već o maratonu. Visoko obrazovanje je prioritet i tu moramo jasno reći i prozvati sve kočničare. Tu je i nastava kurikularne reforme kako bi učenicima pružili iste prilike kao drugim učenicima u EU.”

O odnosu s premijerom Plenkovićem kaže da je bilo projekata oko kojih su se složili, ali i da je bilo situacija kada je bilo jako teško te da to ne bi uspjeli bez podrške HNS-a u Saboru.
Rezultati probnog pisanja eseja iz Hrvatskog jezika ne slute na dobro. Svaki deseti gimnazijalac dobio je 0 bodova.

“To je potpuno drugačija situacija u odnosu na pisanje eseja kada vam o tome ovisi budućnost. Jako puno gimnazijalaca i strukovnjaka dobili su povratne informacije te mogu pokušati to napisati i sistematizirati”, zaključuje.

Hrvoje Zekanović za Dnevno: ‘Plenković ne može pobjeći od odgovornosti za uhićenja, no ovo nije ništa neobično’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.