fbpx
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

DAN NAKON POVIJESNE ODLUKE! Božinoviću pao kamen sa srca: ‘Jedna europska država je posebno zahtjevna, morali smo ih puno uvjeravati’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, no Bugarska i Rumunjska ostale su uskraćene za pridruživanje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola među državama zbog protivljenja Austrije i Nizozemske.

Vijeće ministara EU je u četvrtak jednoglasno odlučilo da se područje Schengena proširi i na Hrvatsku čime je napravljen zadnji korak pred proširenje koje će formalno nastupiti 1. siječnja 2023. godine kada odlaze u povijest kopnene i pomorske granice između Hrvatske i ostalih članica EU.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u intervjuu za Jutarnji list otkrio je sve detalje procesa.


Rekao je da su od početka bili optimisti jer su znali da Hrvatska ispunjava uvjete kako je to predvidjela Uredba iz 2013. godine, te da, kada se bude radila procjena napravljenog, nitko neće moći pronaći argumente koji bi išli protiv našeg članstva u Schengenu.

‘Nisam mogao zamisliti scenarij u kojem nas Austrija blokira’

Komentirao je i kolika je bila stvarna opasnost da nas blokira Austrija.

“Austrijski ministar nije rekao da Hrvatsku treba zaustaviti nego se načelno usprotivio proširenju Schengena u ovome trenutku, a što je austrijska pozicija na kraju se vidjelo na primjeru Rumunjske i Bugarske. Kao što znate, austrijski kancelar je bio u Zagrebu i razgovarao s našim premijerom Andrejem Plenkovićem. I ja ga dobro poznajem jer smo godinama bili na Vijeću ministara unutarnjih poslova s kojeg mjesta je došao na mjesto premijera. Iskreno, nisam mogao zamisliti scenarij po kojem bi Austrija blokirala Hrvatsku. Skoro 2 milijuna Austrijanaca svake godine dolazi u Hrvatsku i bojim se da oni to ne bi dobro primili”, rekao je Božinović.

‘Nizozemska je zahtjevna po pitanju EU integracija’

Bugarska i Rumunjska opet nisu ušle, Austrija je bila protiv, a Nizozemska je podržala Rumunjsku, no ne i Bugarsku.

“Iz vlastitog iskustva znamo da je Nizozemska država koja je dosta zahtjevna kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta u kontekstu europskih integracija. Mi smo na Vijeću u zadnje dvije godine dva puta imali odluke vezane za Hrvatsku i prije svake sam putovao u Den Haag i imao razgovore s nizozemskim kolegama te ih u argumentiranom dijalogu uvjerio da Hrvatsku treba podržati. U završnici je i premijer Plenković razgovarao s nizozemskim premijerom, a opet, s obzirom na njihovu unutarnju proceduru, zeleno svjetlo za svaku od tih odluka je trebao dati nizozemski parlament. Kada znate da određene zemlje imaju kompliciraniju proceduru, onda se za njih posebno pripremate. Nizozemski kolega mi je danas kazao: “Sve što smo od vas tražili i na sva pitanja koja smo imali dali ste odgovor”, rekao je Božinović i dodao da vjeruje da će u narednom razdoblju Bugarska i Rumunjska otkloniti dvojbe koje postoje oko njihovog članstva.

‘Bauk ne zna o čemu govori’

Božinović je odbacio tvrdnje SDP-ovog Arsena Bauka da je Hrvatska tehnički još 2015. i 2016. bila spremna ući u Schengen, a da je sve ostalo bilo pitanje političke odluke država.
“Ispunili smo 281 tehnički uvjet da bismo ušli u Schengen, a prvi nam je došao 2016. godine. Prema tome, oni koji govore da smo tehnički bili spremni 2015. godine niti prate europsko zakonodavstvo, niti znaju o čemu govore, a ponekad mi se čini da ne znaju ni što govore. Ali je bitno da su oni protiv i da žele na svaki način umanjiti uspjeh ove Vlade”, rekao je potpredsjednik Vlade.

O kritikama na račun hrvatske policije i postupanja prema migrantima kaže, svaki dan su u interakciji ili kontaktu  s ilegalnim pokušajima prelaska granice i s jedne strane su ljudi koji žele nezakonito ući, a s druge policija koja ima zakonsku obvezu to ne dopustiti, uz poštovanje temeljnih prava te populacije.

Tvrdi da je policija prošla sistemsku edukaciju te da se kroz sve događaje i incidente izvlače pouke da se to ne bi ponovilo.
‘Dojam da smo Vlada za krizna stanja’

Ocijenio je i da će pitanje migracija i uspješno nošenje s tim fenomenom nešto što će odrediti samu budućnost EU, a komentirao je i koji je bio najteži zadatak Plenkovićeve Vlade i što je idući izazov.

“Od prvog dana mandata Andreja Plenkovića mi se bavimo s izazovima koji samo stižu jedan za drugim. Čovjek nekada ima dojam da smo stvarno Vlada za krizna stanja. A kako radimo, o tome će odlučivati hrvatski građani koji, ako pratimo puls javnosti, ne vide realnu konkurenciju Plenkoviću i njegovom timu”, zaključio je u intervjuu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.