by MiMi

DAN D ZA MATURANTE: Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavljuje rezultate državne mature

Autor: Sanja Plješa

Ova je godina specifična po mnogočemu pa tako i po završetku školske godine i polaganju državne mature. Poput ostalih učenika osnovnih i srednjih škola i maturanti su svoje školovanje završili online pri čemu su se neki snašli u takvom načinu obrazovanja dok je drugima to bila otegotna okolnost jer ipak ništa ne može zamijeniti kontakt s profesorima i usmenu komunikaciju.

Kao i prethodnih godina tako se i na ovogodišnjoj državnoj maturi nakon testa iz književnosti i jezika pisao drugi dio ispita hrvatskog jezika – esej. Ove godine, maturanti nisu trebali zadovoljiti minimalni prag na oba dijela ispita odnosno dvojka na eseju nije bila uvjet za prolazak hrvatskog jezika. Ipak je esej činio trećinu ocjene iz tog predmeta.

Iako se činilo kako će ovogodišnjim maturantima biti lakše nego njihovim prethodnicima, to baš i nije bilo tako. Prepisivanja na ovogodišnjoj državnoj maturi ipak je bilo, a zbog toga je više od 15 maturanata jedne zagrebačke srednje škole moralo ponovno polagati esej iz hrvatskog jezika A razine.

Što je bilo sporno? Maturanti su za usporedbu dobili ulomke iz romana “Posljednji Stipančići” Vjenceslava Novaka i “Otac Goriot” Honoréa de Balzaca, ali je primjećeno kako su prepisali eseje. Naime, ispravljajući testove, ocjenjivači su primjetili identične dijelove kod nekih maturanata iz iste srednje škole. Stoga su ih morali ponovno pisati.

No, propusti u polaganju mature nisu se tu zaustavili.

Nekoliko maturanata iz Gimnazije Gospić – četvero na osnovnoj i dvoje na višoj razini, navodno je uz pomoć profesorice, inače članice HDZ-a, prepisalo maturu iz matematike. Kako je objavio 24 sata, riječ je o profesorici hrvatskog jezika Aneli Serdar Pašalić, koja kada ne predaje obnaša dužnost gradske vijećnice i predsjednice Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski Gospić”.

Inače, test iz matematike maturanti su pisali 24. lipnja, a spomenuta profesorica je čuvala učenike za vrijeme pisanja testa te im na taj način “izašla u susret”.  Nakon što su ocjenjivači shvatili da su testovi prepisani, oni su poništeni, a maturantima je omogućeno ponovno pisanje testa i to na trošak gospićke gimnazije.
Kakvi su rezultati ovogodišnje državne mature saznat će se danas kada će rezultate objaviti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

ŠKOLA NA DALJINU UZNEMIRILA RODITELJE! Majka školarke: Kći mi svaki dan plače
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.