Photo: Milan Sabic/PIXSELL

DALMATINSKA ‘IGRA KVARDATIMA’ O KOJOJ SE ŠUTI: ‘Mešetarenje’ prostornim planovima postao je unosan posao i gorući problem Dalmacije

Autor: Ines Brežnjak

Kampanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji u punom je zamahu, a među aktivnijim kandidatima je i Ante Pranić, kandidat za župana koalicije “ZAjedno”. Pranić je sa svojim suradnicima svakodnevno na terenu, obilazi ljude i mjesta te progovara o problemima koji tište stanovnike Splitsko-dalmatinske županije, a nedavno je tako progovorio o jednom po njemu gorućem problemu o kojem se u Dalmaciji rijetko progovara.

Riječ je o izmjenama prostornih planova, odnosno “igri kvadratima“, kako je on naziva, a koja je postala jako unosan posao, ali i jedan od gorućih problema o kojima se malo (ili gotovo nikako) ne priča.

“Sve poskupilo, ali ta igra politički nikad jeftinija”, govori nam Ante Pranić u razgovoru, nadodavši da se prilikom izmjena prostornih planova često koriste parcijalne metode, na proizvoljne načine definiraju se prostorno-planski uvjeti, crtaju nautičke luke, turističke zone, izdvojena građevinska područja, vjetroparkovi i solarne elektrane.

“Žute se područja kako kome padne na pamet ili kako kome kapne u džep. A tek procesi izdavanje dozvola… priča za sebe”, tvrdi nam ovaj mladi političar, po struci inače inženjer građevine.

Kome je stalo da se prolongiraju izmjene?

Splitsko-dalmatinska županija je prostorno najveća županija u Hrvatskoj.

“Prostor je jedan od najvećih naših potencijala kojim se ne upravlja strateški, integralno, a još manje održivo. Jedinična vrijednost kvadrata građevinskog zemljišta na području naše županije stalno raste i onda je jasno zašto je politika upravljanja prostorom bitna”, priča nam Pranić pa nastavlja: “Svjedoci smo nerada u prostoru posebno u obalnom području naše županije gdje je na djelu trajna devastacije obalnog pojasa, pomorskog dobra, okupiranja zadnjih zelenih površina, pa čak i gradnje unutar područja posebnih obilježja, što nitko ne sankcionira a takvi procesi onda postaju pravilo. Stvara se slika potpune prostorne anarhije, a to potiče na daljnje reproduciranje nered u prostoru što moramo odlučno zaustaviti.”

Pranića žalosti što prolazi i ovaj mandat, a nisu usvojene izmjene i dopune novog županijskog prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, a ni GUP-a regionalnog centra županije, Splita.




“Kome je i zašto stalo da se stalno prolongiraju bitne izmjene i dopune prostornih planova? Zašto i dalje zatvaramo oči pred prostornom anarhijom i ovim kaosom?”, pita se Pranić pa kaže da su to ključna pitanja ovih lokalnih izbora u županiji.

Pranić tvrdi da se političke opcije lako dogovaraju oko izglasavanja godišnjih proračuna, ali oko politike upravljanja prostorom se ne može postići dogovoru u javnom interesu “jer se očito pogoduje raznom kapitalu i određenom nekretninskom lobiju”.

Nulta tolerancija građenja u područjima posebnih obilježja

U namjeri uvođenja reda i racionalnog upravljanja prostorom , kaže kako su potrebne promjene u načinu razmišljanja i djelovanja.




“Našu viziju uvođenja  reda u prostoru  planiramo ostvariti donošenjem novih  izmjena i dopuna prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije. Nove izmjene prostornog plana županije biti će  razvojnog  i zaštitnog karaktera, te koji se neće baviti prioritetno pojedinačnim lokacijama već će odrediti kriterije za planiranje na temelju strategije razvoja županije.”

Pranić kaže kako će novi pristup planiranja prostora u prostornom planu županije temeljit na reviziji svih građevinskih područja i izdvojenih građevinskih područja izvan naselja, poštivanju strateških sektorskih dokumenata, kao i sveobuhvatnih razvojnih dokumenta (Strategija razvoja županije), ali i definiranju planskih područja (otočna, obalna, Splitsko urbano područje, ruralno područje) s isticanjem posebnosti svakog područja u planerkom pristupu,.

Kako bi se mijenjalo aktualno stanje, mora postojati i visoka razina uključivosti  lokalne zajednice i uvažavanja znanstveno i stručnih utvrđenih činjenica, planiranje i planska zaštita vrijedne poljoprivredne površine i šumske površine bez mogućnosti prenamjene planovima užeg područja, bit će potrebno i prioritetno planirati linijsku infrastrukturi i prometnice, ključne infrastrukturne građevine županjskog značaja uz prethodne sveobuhvatne analize, a bit će potrebno planirati osnovne luke županijskog i državnog značaja, a za ostale dati smjernice za prostorne planove općine i gradova.

“Mora postojati nulta tolerancija prema mogućnostima građenja u područjima posebnih obilježja (prostor planine Biokovo, područja Marjan,  rijeke Cetine, Paklenih otoka, Biševa, za Starigradsko polje na Hvaru, povijesnu zonu Salone, te za Zlatni rat i dolinu Blaca na Braču, otočkih arhipelaga ispred Hvara i Šolte…) te nulta tolerancija prema procesima eksploatacije ugljikovodika iz podmorja na području Splitsko-dalmatinske županije”, rezolutan je kandidat za župana.

Koalicija ZAjedno zalaže se i za reviziju zona sanitarne zaštite voda s ciljem zaštite krškog područja i vodnog resursa, omogućavanje razvijanja zelene infrastrukture i veće korištenja solarnog potencijala te donošenje aktivnih mjera koji doprinose suzbijanju globalnog zatopljenja i očuvanja visoke kvalitete okoliša s posebnim osvrtom na pristup zelenim i rekreacijskim prostorima.

Ante Pranić kaže kako je njihova obaveza prema svim budućim generacijama uvesti red u prostor.

“U tome smo odlučni i to možemo već obećati danas”, zaključuje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.