Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL

DALMATINCI UŽIVALI U ‘BETLEHEMSKOJ ZVIJEZDI’! Bila je jedinstvena prilika doživjeti taj fenomen!

Autor: N.M.

Sinoć smo na nebu iznad Hrvatske prisustvovali neobičnom  fenomenu. Nakon 800 godina na pojavila se “Betlehemska zvijezda”.

Zadnji se put ovo dogodilo prije zore 04.03.1226. kada su ta dva planeta bila još i bliža jedan drugome. Otprilike u vrijeme Isusova rođenja dogodilo se nekoliko konjunkcija između Jupitera i Saturna. Ovaj fenomen se najbolje vidio na nekim područjima Dalmacije pa su brojni građani pohitali u zvjezdarnice kako bi posvjedočili i vidjeli ovaj neobičan događaj. Jupiter i Saturn našli su se u “velikoj konjunkciji”. Riječ je o prividnom fenomenu “blizine”, a gledajući sa Zemlje, bili su ujedinjeni u svjetlosnom efektu koji se pojavljuje svakih šezdesetak godina, ali ovako očit kao ove godine pojavljuje se svakih osam stoljeća.

Ovakva velika konjukcija dogodila se zadnji put u doba Galilea, on ju je gledao davne 1628. godine svojim teleskopom. Sljedeća ce se dogoditi tek 2080. godine.

Iz Astronomskog društva Koprivnica potanko su opisali nebeski fenomen:

“Svakako je to neobičan prizor: dvije svijetle “zvijezde” nisko na sumračnom nebu, jedna sjajnija od druge, nevjerojatno blizu jedna drugoj. Činjenica je da nitko zapravo nije unaprijed znao kako će točno ova konjunkcija izgledati ljudskom oku i mozgu. Razlog je jednostavan: nitko danas živ još nije vidio taj prizor!

Glavna predstava bila je na rasporedu je 21. prosinca, no Jupiter i Saturn približavali su se tijekom nekoliko večeri. Bili su nisko na jugozapadnom nebu i vidljivi ubrzo nakon zalaska Sunca”, navode u Astronomskom društvu, prenosi Slobodna Dalmacija

“Kod gledanja ovakvih fenomena pobrinite se da vam ništa ne ometa pogled prema jugozapadu – zgrade, visoko drveće ili brda. Jupiter ćete vjerojatno odmah spaziti, vrlo je sjajan, čak i u blijedom sjaju sumraka.
Odmah do njega, gore desno, nešto manje sjajan je Saturn. Možda će vam izgledati kao da se dodiruju. Jači dalekozor ili manji teleskop otkrit će vam četiri najveća Jupiterova mjeseca – Io, Europu, Ganimed i Kalisto, kao i prekrasne Saturnove prstene”,  navode astronomi.

No, intrigira pitanje je li doista riječ o Betlehemskoj zvijezdi koja je navijestila rođenje Mesije, a uz čiju su pomoć malog Isusa našli mudraci s Istoka, u pučkoj predaji nazvani Tri kralja, i donijeli mu darove, o čemu Matejevo evanđelje donosi: “Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti… I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete.”

Slike koje su dolazile od Šibenika, Splita pa do Dubrovnika zaista su bile impresivne.
Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL
Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL
Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

 

Autor:N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.