fbpx
Foto: Ilustracija/Pexels

DALMACIJA OPLAKUJE HEROJA DOMOVINSKOG RATA: Prozvali su ga i ‘najskromnijim načelnikom’, njegovo veliko srce svima će nedostajati

Autor: L.B.

U 83. godini života na otoku Hvaru preminuo je Marijo Radonić, prvi načelnik Općine Jelsa nakon njezina ponovnog “rađanja” 1993. godine nakon prve reforme lokalnih jedinica i raspada dotadašnje jedinstvene otočne Općine Hvar. No, Radonić je imao velike zasluge u Domovinskom ratu.

Naime, svoj doprinos dao je kao zamjenik zapovjednika Narodne zaštite, koja je bila uzorno ustrojena za područje Jelse i njoj gravitirajućih mjesta, a bio je zadužen i za brigu oko izbjeglica. Ustrojio je i Hrvatski časnički zbor, a na Hvaru je poznat i kao ‘najskromniji’ načelnik, piše Slobodna Dalmacija.

Njegov ispraćaj na vječni počinak sa svetom misom zadušnicom obavit će se sutra na mjesnom groblju Gradina u Jelsi s početkom u 14.30 sati, dok će sahrana biti u obližnjim Pitvama.


Njegovi roditelji spašavali Židove, on brinuo o izbjeglicama

Marijo Radonić je bio dijete Jakova i Antice Radonić, koji su u vrlo teškim okolnostima Drugog svjetskog rata spašavali Židove te im je zato kasnije dodijeljen počasni naziv Pravednika među narodima svijeta.

Po zanimanju je bio diplomirani inženjer elektrotehnike, no umjesto u struci, već se od 1967. godine angažirao u turizmu. Radio je u tadašnjoj vodećoj turističkoj agenciji – dubrovačkom ‘Atlasu’ na odgovornim mjestima povezanima s otokom Hvarom i srednjom Dalmacijom sve do Domovinskog rata, odnosno izbora za općinskog načelnika.

Od 1991. godine i dolaska prvih izbjeglica iz istočne Slavonije, pa do njihova povratka, kao i onih iz BiH tijekom 1993. bio je angažiran oko njihova smještaja, boravka i socijalizacije te oko rješavanja svih njihovih teškoća. Uz tu zadaću, bio je od 1991. do 1993. godine član Izvršnog vijeća Općine Hvar.

Poznat kao ‘najskromniji načelnik’

Istodobno je ustrojio Hrvatski časnički zbor (umjesto nekadašnjeg Udruženja rezervnih vojnih starješina) čiju osnivačku skupštinu uspješno organizira 12. rujna 1991. godine, te sustavno nastavlja rad na području cijelog otoka.

Svoj doprinos Domovinskom ratu dao je i kao zamjenik zapovjednika Narodne zaštite, koja je bila uzorno ustrojena za područje Jelse i njoj gravitirajućih mjesta.
Za njega kažu da je zasigurno bio najskromniji načelnik u povijesti Jelse, a Jelšani će ga pamtiti i po tome što je u nekim situacijama posao najprije nudio onima slabijeg imovinskog stanja.

Jelšani su mu 2011. godine dodijelili Nagradu za životno djelo te za njega imaju samo riječi hvale.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.