fbpx
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

‘DA TO RADI HDZ, BILI BISMO KAO PUTIN’: Plenković se pojadao: ‘Ovi iz Kragujevca izbacuju i nikome ništa’, otkrio sudbinu šefa VSOA-e

Autor: M.P.

Zavšrila je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a, a premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Dvije najaktualnije teme su smjena šefa VSOA-e koju je tražio predsjednik Zoran Milanović te Uprava Ine.

Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.


Sukladno donesenoj Uredbi način izračuna najviše maloprodajne cijene jednak je za sva maloprodajna mjesta u RH za benzinsko i dizelsko gorivo, i to sukladno formuli sa 7 dnevnim obračunskim razdobljem i ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri. Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri.

Uredbom se definira i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP, smjesa propan – butan za velike spremnike i za boce) na način da je marža za spremnike ograničena na 2,80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena ograničena na 13,94 kuna po kilogramu.

Nove cijene iznosit će 10,49 kuna po litri za benzinsko gorivo (smanjenje za 0,09 kuna), 12,19 kuna po litri za dizelsko gorivo (smanjenje za 0,10 kuna), 8,49 kuna po litri za plavi dizel, 9,99 kuna po kilogramu UNP za spremnike (porast za 0,30 kuna po kilogramu) i 13,94 kuna po kilogramu UNP za boce.

Da nema mjera Vlade i da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile: 12,37 kuna po litri za benzinsko gorivo, 14,23 kuna po litri za dizelsko gorivo, 9,45 kuna po litri za plavi dizel, 11,84 kuna po kilogramu UNP za spremnike i 16,58 kuna po kilogramu UNP za boce.

Razriješit ćemo Kindera

Plenković je rekao da je prvi put vidio izvješće Vijeća za Nacionalnu sigurnost, zvao je Kindera na sastanak, usuglasili su se da je uočen niz nepravilnosti te će ga razriješiti te dužnosti.

“Ne vidim njegovu izravnu odgovornost, no došlo je do nepravilnosti. Nije realno da Vojno-sigurnosno obavještajna agencija bude bez ravnatelja”, rekao je i dodao da će uskoro imati osobu za tu poziciju.
“Što se tiče Kindera, on je izabran prije 7 godina, tada su ga izabrali Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović. Prije tri godine smo produžili to povjerenje, sada kod ove situacije, s obzirom na aktivnosti koje su se dogodile, nema prostora da ostane na tom mjestu, pronaći ćemo osobu s odgovarajućim vještinama”, dodao je.

“Nije me šokiralo ništa u tom izvješću”, kaže premijer.

Navodi da će vlada u utorak predložiti trećeg člana Nadzornog odbora Ine. “I dalje se ostaje pri tome da će u srijedu dosadašnji članovi biti razriješeni bez optremnina”, rekao je.
O izborima u Italiji

Komentirao je i rezultate izbora u Italiji: “Poštujemo rezultate, sukladno očekivanjima. Imaju više nego uvjerljivu većinu, čestitam pobjednicima. Nakon formiranja vlasti stupit ćemo u kontakt”, rekao je Plenković.

O Milanoviću: Napadao je Schmidta i žestoko vrijeđao

Govorio je i o izborima u BiH. Plenković je pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da primijeni ovlasti i provede se izborna reforma, no Milanović je komentirao kako je kasno za takve pozive.

“Mi smo s gospodinom Schmidtom razgovarali temeljito, detaljno, inteligentno i diskretno. Kad se u taj proces uključio Milanović, onda je Schmidt postao Schultz, Scholtz, svinjar, netko tko nema legitimitet, dakle, Milanović ga je toliko izvrijeđao da čovjek i nakon što je vjerojatno odlučio ispraviti nepravde – je splasnuo entuzijazmom da ispravi nepravdu”, kazao je Plenković.

“Jedan od razloga zašto Schmidt do sada nije donio te odluke su bili ovi agresivni, neprimjereni, nepametni, dapače, destruktivni napadi koje je Milanović prema njemu imao u zadnjih tri mjeseca, barem desetak ih je bilo”, dodao je.

“Politika inteligentnog stvaranja saveznika i prijatelja je politika Vlade, politika nepametnog, destruktivnog i za Hrvate u BiH pogubnog gađenja visokog predstavnika u BiH koju provodi Milanović u zadnjim mjesecima je dovela do toga da moramo apelirati Općoj skupštini UN-a da donese ono što je i sam htio”, rekao je Plenković.

“Nadam se da će Schmidt ispraviti na vrijeme loše odluke njegovih prethodnika i ignorirati nadasve vulgarne, loše, za našu vanjsku politiku katastrofalne, a za Hrvate u BiH izrazito štetne uvrede i ocjene Milanovića prema Schmidtu proteklih nekoliko mjeseci”, istaknuo je Plenković.

“To je čovjeka odvratilo da donese ono što je trebalo i gurnulo ga u suprotnom smjeru”, dodao je.

O pilotima

“Optuživati pilote za nešto iz 1995. da to radi Tužiteljstvo Srbije za nas nije predmet. Što znači aktivnije braniti? Da ih tamo osude, ako je to smisao, neka on plaća advokata”, rekao je, misleći tu na Zorana Milanovića.

O razgovorima SDP-a s potencijalnim partnerima

“Najbolje vam je čitati intervjue ovoga kojeg su izbacili, Gotovca, koji drži Tita dok odlazi. Love se za slamke i naslanjaju se na neke popularnije nakon što su se raslojili. Da se to zbiva u HDZ-u mi bi bili kao Putin, a ovi iz Kragujevca izbacuju i nikome ništa”, rekao je premijer kako vidi razgovore na ljevici.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.