fbpx
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

DA NIJE POČINIO SAMOUBOJSTVO, I ON BI BIO UHIĆEN! ‘Kralj groblja’ s ovim je čovjekom dogovarao mutne poslove

Autor: L.B.

Bivši direktor Gradskih groblja Patrik Šegota, njegova sestra Tamara Šegota, Drago Pleše te dvije djelatnice Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama u srijedu su uhićeni i odvedeni u USKOK na ispitivanje, a čeka se hoće li im biti određen istražni zatvor.

No, u kontekstu same afere “isplivalo” je i ime Nenada Bukovca, koji je bio naručitelj spornih kućica na Mirogoju. Nakon što je Patrik Šegota morao otići iz Gradskih groblja, počeli su se spominjati i drugi mutni poslovi, točnije preplaćeni radovi, pozajmice, gradnja kuće…

U mrežu se uplela pjevačica

Sve je “pošlo po zlu” zbog spornih kućica za prodaju cvijeća pred najimpozantnijim zagrebačkim grobljem. Naime, unosne poslove dobile tvrtke koje su osnovane netom prije objave javnog natječaja. Da se možda radi o neregularnosti prvi su upozorili cvjećari koji su godinama prodavali na istom mjestu, a potom je otkriveno da su četiri pristigle prijave jednako vrijedne, 3510 kuna.

Uz to su kućice za prodaju cvijeća svoje poslovanje prepustile obrtu Velina design u vlasništvu Veline Oršolić, bivše pjevačice. Šegota se tada pravdao da su Gradska groblja kao podružnica Zagrebačkog holdinga samo raspisala natječaj te da on nema veze s podnajmom, piše Večernji.

Da nije počinio samoubojstvo, i on bi bio uhićen

Kako piše 24 sata, istražitelji USKOK-a su najviše fokusirani na poslove uhićenog bivšeg direktora Gradskih groblja s tvrtkom Prigorac građenje i njenim preminulim vlasnikom Nenadom Bukovcem. Bukovec je prošlog tjedna počinio samoubojstvo, a sprovod je bio ovog tjedna. On je bio pod mjerama istražitelja i bio bi uhićen sa Šegotom i ostalima da je živ, neslužbeno je potvrđeno.

Radi se o velikoj mreži poslova i nizu detalja koji su prethodili i istrazi. Sve je počelo s aferom s kućicama na Mirogoju pred blagdan Svih svetih prošle godine. Šegota je tada vodio Gradska groblja, a natječaj za zakup četiri nove kućice bio je namješten. Kućice je naručila firma Granex, direktno povezana s Prigorac građenjem koje je vodio Nenad Bukovec.

Sestra poveznica između Šegote i Bukovca

Poveznica Šegote i Bukovca bila je i Šegotina sestra, Tamara, koja je bila jedno vrijeme u Nadzornom odboru sesvetske tvrtke Prigorac građenje. Kućice su na kraju uklonjene, pjevačica Velina Oršolić, čije se ime spominje, je iz njih izašla, a Šegota je prebačen na mjesto pomoćnika u Zagrebparkingu.

Nakon što je Šegota smijenjen, tek tad se počinju otkrivati pravi razmjeri poslova između njih dvojice. Naime, Bukovec je poslao novom čelniku Groblja Roku Gruji i upravi Holdinga račune za izvedene radove na tri groblja. Radi se o milijunskim iznosima, ali je postojao jedan problem: nije postojala narudžbenica za te radove.
Nisu postojale narudžbenice

Holding nije htio plaćati radove, nego su angažirani i vještaci koji su procijenili manju vrijednost radova. Primjerice, Bukovec je postavio skele oko arkada na Mirogoju. Ali je napravio i zaštitne tunele za blagdan. Samo za te tunele je naplaćeno 680.000 kuna, a dva vještaka su procijenila znatno manju pravu vrijednost.

Tu su i radovi na grobljima Markovo polje i Kašini, gdje je također trebalo utvrditi pravu vrijednost jer nisu postojale narudžbenice. Bukovec je potraživao preko tri milijuna kuna.

Nakon odlaska Šegote iz Groblja, Bukovec je upao u poslovne probleme i nije mogao plaćati radnike. Dokazivao je da je sve što je izveo i naručeno. A kako piše 24 sata, svjedok da je to naručeno od strane Milana Bandića i Patrika Šegote je bio sad uhićeni vozač Zdravko Krajina.

Šegotin odvjetnik pretpostavlja da su ga uhitili zbog policijskih izvida vezanih za Bandića.
Bukovec počeo prodavati dugove

Kako bi došao do novca, Bukovec je počeo prodavati dugove. Tako je prodao svoja potraživanja i jednoj faktoring kući iz Rijeke. Ali su oni otkrili da su dugovi nenaplativi jer radovi još nisu izvedeni, pa su oni zatim kazneno prijavili Bukovca.

Nadalje, doznaje se i da je Šegota dao ili dogovorio pozajmicu veću od dva milijuna kuna Bukovcu. To je išlo preko tvrtke njegove sestre Tamare. Tvrtka Notitia se zbog te pozajmice upisala na jednu zgradu u vlasništvu Prigorac građenja. Možda su zato danas uhićene i dvije djelatnice zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama.

Dobio kuću za nagradu

No, niti to nije sve. U cijeloj igri je i kuća koju je navodno Šegota počeo graditi na jednom jadranskom otoku. Radove je izvodio upravo Prigorac građenje, kažu upućeni u cijelu kronologiju odnosa prijateljstva Šegote i Bukovca.

Kao nagrada Šegoti je preko Notitije, firme njegove sestre, čiji su uredi u Osijeku u srijedu također pretraženi, sagrađena kuća s bazenom, a dobio je i dio dobiti od građevinskih radova koji su dogovoreni u korist Bukovčevih tvrtki.

Šegota i Bukovec su se zajedno družili, čak je na jednoj rođendanskoj proslavi navodno bio i pokojni Milan Bandić. Istražitelji tako u ovom slučaju imaju cijeli niz krakova za raspetljati, ali se očito radilo o dobrim vezama i poslovima daleko od očiju javnosti.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.