FOTO: /Ahn Young-joon)

Da, dobro ste pročitali: Iznad Hrvatske se odvijaju vježbe s nuklearnim oružjem

Autor: Dnevno.hr

NATO je započeo svoje redovite godišnje vojne vježbe s nuklearnim oružjem, potvrdio je za agenciju dpa glasnogovornik Saveza o vježbama koje će se odvijati u zračnome prostoru iznad Italije, Hrvatske i Sredozemlja. U vježbi koja se odvija pod nazivom “Steadfast noon” i traje do četvrtka idući tjedan, sudjelovat će do 60 zrakoplova. Među letjelicama su moderni borbeni zrakoplovi, ali i promatrački zrakoplovi i zračni tankeri te bombarderi dugog dometa B-52.

Inače, 2023. se manevri odvijaju većinom u zračnome prostoru iznad Italije, Hrvatske i Sredozemlja. U njima sudjeluje ukupno 13 članica saveza, među kojima je i Njemačka. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošli je tjedan rekao da je ruski rat protiv Ukrajine podsjetnik na važnu ulogu nuklearnog oružja u sklopu politike odvraćanja. Premda je riječ o rutinskoj obuci, vježba “Steadfast Noon” pridonijet će jamčenju vjerodostojnosti, učinkovitosti i sigurnosti nuklearnog odvraćanja, rekao je.


Foto: Pixabay

NATO nije objavio nikakve pojedinosti o vježbi niti scenarij po kojemu će se odvijati. Vojni stručnjaci kažu da su manevri važni da bi se uvježbalo na koji način sigurno transportirati američko nuklearno oružje na europsko tlo iz podzemnih skladišta do zrakoplova i kako ga pričvrstiti za borbene zrakoplove. No, mediji navode da se vježbe sada odvijaju bez bombi.

Izrael nemilosrdno bombardira Gazu, vojna sila prijeti: Javili se Assad i Putin

Inače, NATO-ova doktrina o dijeljenju nuklearnog oružja služi za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u nenuklearnim europskim članicama Saveza, u sklopu politike nuklearnog odvraćanja.

Premda nije službeno potvrđeno, zna se da se američko nuklearno oružje nalazi u sjevernoj Italiji, Turskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, čime NATO proširuje svoj nuklearni radijus.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.