Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

MOGUĆI UZROK POŽARA JE ELEKTRIČNA GRIJALICA! Cure detalji, dom nije imao sve potrebne dozvole

Autor: Ines Brežnjak

U stravičnom požaru koji je jutros planuo u Domu za starije i nemoćne osobe “Zelena Oaza” u Andraševcu u Zagorju, život je izgubilo šestero korisnika doma. Kako se doznaje, vatrena je buktinja planula jutros oko 6:45, u drvenom objektu koji se nalazi kraj doma, a u kojem su bili smješteni štićenici doma. Inače, radi se o privatnom domu, koji je 2012. godine od Krapinsko-zagorske županije dobio dopuštenje za proširenje kapaciteta.

Iako na stranici staračkog doma stoji kako su korisnici pod nadzorom liječnika 0-24, u trenutku požara nitko osim korisnika nije bio u objektu, doznaje N1.

Dom Zelena oaza reklamira se kao objekt smješten u idiličnoj prirodi, koji skrbi o pokretnim, polupokretnim, nepokretnim osobama i neurološkim bolesnicima u blizini Zagreba, sa stacionarom u Andraševcu u blizini Stubičkih toplica, Oroslavlja, Zaboka i svetišta Marija Bistrica u Zagorju.

Dom za starije i nemoćne Zelena oaza smješten je u idiličnoj prirodi Andraševca i nudi smještaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Ima medicinsko osoblje koje ulijeva povjerenje i sigurnost, te 24-satni nadzor liječnika, opisuje se ovaj dom u kojem se jutros u požaru dogodila velika tragedija.

Županijsko državno odvjetništvo i policija provode očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti katastrofalnog požara u staračkom domu u Andraševcu, Jutarnji list prenosi kako je na temelju dostupnih informacija izvjesno da ova ustanova nije imala sve potrebne dozvole za legalan rad.

Oko podneva je dom posjetila i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Marija Pletikosa u društvu Tatjane Katkić Stanić, načelnice Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb​ u spomenutom ministarstvu. Kazale su kako je dom “Zelena oaza” prijavljen kao obiteljski, a to znači da može imati najviše dvadeset štićenika. Evidentno je da je u Zelenoj oazi u tri objekta bilo najmanje 50 uglavnom starijih i teško pokretnih ljudi. Dozvolu za rad privatnim domovima izdaje županija, a Ministarstvo obavlja nadzor po dojavama da nešto nije u redu, no za ovaj dom takvih sumnji u bilo kakve nezakonitosti do sada nije bilo.

Protiv vlasnice će najvjerojatnije biti podignuta kaznena prijava, piše Jutarnji.




Pretpostavlja se da je vatru zapalila električna grijalica koja je vjerojatno zahvatila plahtu ili deku.

Podsjetimo, Marijan Lovrenčić, županijski vatrogasni zapovjednik, rekao je da je poziv upućen ranije, postojala bi mogućnost spašavanja ljudi. Kako je opisao, vatrogasna postrojba po dojavi centra 112 stigla je na požarište u Andraševcu u roku od minuta. Dvanaest vatrogasaca zateklo je požar na Domu za starije i nemoćne u već razbuktaloj fazi.

Kako doznajemo iz Zagorske javne vatrogasne postrojbe, šest je osoba smrtno stradalo tijekom požara, a kada su vatrogasci stigli na teren, požar je bio u razbuktaloj fazi. Vatrogasci su nam potvrdili da je požarom bio zahvaćen donji objekt u kojem su se nalazile nepokretne te slabo pokretne osobe, te da je očevid u tijeku.




Na požarištu su bila četiri vatrogasna vozila i 20 vatrogasaca.

Iz policijske uprave Krapinsko-zagorske potvrdili su nam kako je očevid započeo no do kada će trajati nije poznato. Policija za sada nema drugih informacija osim onih koje su već plasirali u medije, no za naš su portal potvrdili kako su smrtno stradale osobe bile nepokretne i slabo pokretne osobe.

Horor u Zagorju: U požaru doma za starije osobe smrtno stradalo šest osoba

Tragičan je događaj potresao čitavu hrvatsku javnost, a najviše obitelji preminulih štićenika.

“Muževa teta Jelena Bogović bila je ovdje. Samo su nas nazvali i rekli: Preminula je, moja sućut”, kazala je teško potresena novinarima Katica Sinković, prenosi Zagorje.com.

Priču je zato nastavio njen suprug Stjepan koji je istaknuo kako na dom nisu dosad imali nikakve primjedbe. Sve je, dodaje, bilo čisto i uredno. U objektu je, kaže, bila klima, radili su radijatori, ali i peć.

“Možda se ta peć srušila, ne znam. Ne znam što bi rekao. Ne mogu vjerovati da je nema i da je skončala na taj način”, istaknuo je potreseni Sinković. Zašto je njegova teta Jelena, koja bi za nekoliko dana proslavila 104. rođendan, bila smještena u pomoćni objekt ne zna točno no dodaje da je teta zamijenila noć za dan, pa su je stavili u pomoćni objekt. “Nismo doznali puno detalja jer od jutra smo ovdje, velika je to tuga i bol. Uvijek joj je bilo lijepo, nikad prljavo… teško nam je”, naglasio je Sinković.

Na mjesto događaja stigao je i gradonačelnik Oroslavlja Emil gredičak, ali i župan Krapinsko-zagorske županije, koji je bio vidno potresen te nije davao izjave za medije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.