Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

ČUDESNO! U Sloveniji prvi put presađena pluća djetetu!

Autor: S.P./Hina

U najuglednijoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi liječnici su uspješno presadili pluća 14-godišnjoj djevojčici oboljeloj od cistične fibroze, što je prvi takav zahvat izveden na djetetu u Sloveniji.

Transplantacija je obavljena u noći na nedjelju i trajala je devet sati, a pacijentica je već drugi dan nakon operacije samostalno disala novim plućima i osjeća se odlično, piše u priopćenju za medije ljubljanskoga Sveučilišnog kliničkog centra (UKC), objavila je Hina.

Predstojnik odjela za torakalnu kirurgiju Tomaž Štupnik zahvalio je svim članovima medicinskog tima koji su sudjelovali u operativnom zahvatu, posebno onima koji su se odazvali, a bili su na godišnjem odmoru.

“Bez njih ne bismo ni na koji način mogli sastaviti potrebnu dodatnu kiruršku ekipu, s obzirom na to da je u isto vrijeme u susjednoj operacijskoj dvorani trajalo presađivanje srca 15-godišnjem dječaku, koje je također bilo uspješno”, rekao je Štupnik.

Slovenski mediji pišu da je, s obzirom na dob pacijenta riječ o novome uspješnom koraku u razvoju transplantacijske medicine u Sloveniji, posebno ako se uzme u obzir to da je u zemlji prvo uspjelo presađivanje pluća izvedeno prije manje od dvije godine.

Ove je godine već obavljeno 11 operacija presađivanja pluća, a na zahvat čeka još šest pacijenata.

MOĆNI ČISTAČ ARTERIJA: Čaj od ovog dijela oraha iznimno je ljekovit za krvožilni sustav




Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.