Valentino Valjak

Crvenom bojom označeni opasni objekti, osiguran prijevoz za one na ključnim radnim mjestima

Autor: Dnevno

Nacionalni stožer danas je potvrdio kako je ukupno 27 ozlijeđenih, od čega je 12 osoba hospitalizirano nakon potresa koji je jučer ujutro pogodio Zagreb.

Tijekom cijelog dana utvrđuje se nastala šteta, dok građani konstantno osjećaju podrhtavanja umjereno intenziteta.

Neki zdravstveni infrastrukturni objekti su van funkcije zbog potresa, poput dermatovenerolgije na Šalati koja je trebala primati potencijalne pacijente oboljele od koronavirusa, ali brzo smo se prilagodili pa stvorili kapacitete u KB Dubrava, potvrdio  je ministar Beroš.

Kada je riječ o posljedicama jučerašnjeg potresa u Zagrebu kaže da je kod 12 hospitaliziranih bolesnika koji su zaprimljeni nakon potresa riječ o većinom lakšim ozljedama i lomovima.

Gradonačelnik obilazi rubne dijelove grada

Nakon sastanka premijer i gradonačelnik Zagreba obilaze rubne dijelove grade koji su pogođeni potresom.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević u N1 Studiju uživo govorila je o potezima koje Grad Zagreb planira učiniti povodom potresa koji je u nedjejlu ujutro pogodio grad.

Osigurana hrana 

Svi kojima je pomoć u hrani potrebna je dobivaju. Pučke kuhinje ne legitimiraju ljude koji dolaze. Svima koji dolaze dijeljena je hrana.

Označeni objekti

Napomenula je kako raščišćavanje građevinskog materijala napreduje,  zahvaljujući i pomoći velikog broja građana.

”Važno je što su stručnjaci u području statike prolazili ulicama i označavali zgrade crvenom, žutom i zelenom oznakom. Crvena znači da objekt nije siguran za stanovanje.”, istaknula je Pavičić Vukičević.

Prijevoz za one na ključnim radnim mjestima

“Ograničenje kretanja koje je uvedeno kako bi se spriječilo širenje koronavirusa se ne odnosi na one koji dolaze na radna mjesta. Grad Zagreb uveo je izvanredne linije kojima će se omogućiti dolazak na posao onima koje se smatralo prioritetnim radnim mjestima. Svi koji rade od kuće trebaju se pridržavati pravila kako bi se što brže završila ova situacija.

Naši komunalni i prometni redari upozoravaju građane da drže distancu.”, rekla je Pavičić Vukičević, a na pitanje hoće li se ukidati naplata parkinga u Zagrebu, kazala je kako o tome odlučuje gradonačelnik.

Gospodarske mjere

Dogovorenaje  mjera da se naplata poslovnih prostora i terasa u vlasništvu grada Zagreba neće provoditi. Komunalna naknada smanjena je svima u gospodarstvu 30 posto, i 100 posto onima kojima je zabranjeno da budu aktivni.

Poziv svim statičarima za pregled građevina u Zagrebu

Hrvatska komora inženjera građevinarstva objavila je poziv za sve stručnjake statičare iz područja zidane i betonske konstrukcije radi pregleda stanja građevina u Zagrebu.

”Pozivamo sve stručnjake statičare iz Zagreba, iz područja zidane i betonske konstrukcije, a posebno revidente, da dođu u Ured za upravljanje hitnim situacijama u Zagrebu, Branimirova 71b i jave se prof. dr. sc. Josipu Ataliću”, objavili su u svom pozivu.

Poziv je upućen radi daljnjeg dogovora i organiziranja pregleda stanja građevina u Zagrebu.

”Molim ih da ponesu sa sobom svoju zaštitnu opremu (šljemovi, rukavice, maske). Tko nema kod sebe opremu, dobit će je u Branimirovoj 71b u Uredu za hitna stanja”priopćila je Nina Dražin Lovrec, HKIG.

Građani pripazite – opasnost zbog oštećenih dimnjaka

Voditelj Grupacije dimnjačara Hrvatske gospodarske komore Dejan Lončarić govorio je o velikim štetama na dimnjacima, čija oštećenja predstavljaju veliku opasnost za građane.

”Oštećenja dimnovodnih sustava mogu prouzrokovati trovanja, požare i druge posljedice po zdravlje ljudi i sigurnost imovine”, istaknuo je . Pojasnio je na koja oštećenja, odnosno neispravnosti treba obratiti pozornost, a to su:

 · Oštećeno ušće (vrh dimnjaka)

· Vidljive pukotine na vanjskoj stjenki dimnjaka

· Povrat dimnih plinova (dima) u prostor

· Probleme sagorijevanja goriva (naročito kod krutih goriva)

· Loše spojeve ložišnog uređaja i dimnjaka

· Učestale prekide rada uređaja (naročito kod plinskih uređaja)

· Ostala oštećenja i znakove zbog kojih bi posumnjali u neispravnost sustava

”Ukoliko primijetite ovakve probleme na svojim dimnjacima obustavite korištenje uređaja za loženje i dimnjaka te obvezno kontaktirajte vašeg nadležnog dimnjačara ili distributera plina za detaljnije upute“, upozorio je Lončarić. Statistika pokazuje da požari u ogromnom postotku (preko 90 posto) izbijaju u kućanstvima koja ne koriste usluge dimnjačara, odnosno ne održavaju redovno svoje dimnjake. Taj problem je dodatno potenciran ovim potresom pa iz Grupacije dimnjačara HGK apeliraju da im se građani koji sumnjaju na probleme obrate za pomoć u što većem broju”, prenosi N1.

Velik broj potresa

Područje grada Zagreba pogodilo je do ponedjeljka u podne 57 potresa, a prema podacima Seizmološke službe i Europsko-mediteranskog seizmološkog centra najjači je bio magnitude 5,5 po Richterovoj ljestvici, a najslabiji 2,0.

Valentino Valjak

Najsnažniji potresi, koji su u dijelovima Zagreba prouzročili veliku materijalnu štetu, dogodili su se u nedjelju, počevši s prvim i najsnažnijim udarom u 06,24 sati od 5,5 po Richteru, drugi u 07,01 sati jačine 4,8 i posljednji jačeg intenziteta od 3,4 u 07,41.

Nakon toga uslijedilo je sedam slabijih potresa, počevši u 08,11 sati intenziteta 2,1 te posljednji jačine 3,0 po Richteru u 10,11 sati.

Do kraja nedjelje Zagreb su pogodila još dva potresa u 16,15 i 19 sati, kojima je intenzitet bio 2,8 i 2,9 po Richterovoj ljestvici.

Valentino Valjak

EMSC je od ponedjeljka kasno u noćido podneva  zabilježio ukupno šest novih potresa. Prvo podrhtavanje bilo je u 01,59 sati, a sat vremena poslije uslijedio je snažniji udar od 3,0 po Richteru.

Posljednji potres na zagrebačkom području zabilježen je danas u 11,12 sati te je bio jačeg intenziteta od 3,3 po Richterovoj ljestvici.

Dežurni seizmolog Tomislav Fiket za Hinu je rekao da slabiji potresi, u većini slučajeva magnitude do 3 stupnja po Richter, ne bi trebali strukturno oštetiti građevine, usporedivši ih s kamionom koji prolazi ulicom.

Sunce iz Bogovićeve

Stipe Tutiš, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, za N1 je rekao kako je pred konzervatorima velik posao, jer je mnogo zgrada u centru Zagreba oštećeno u potresu.

“Sunce iz Bogovićeve ćemo privremeno odvesti zbog sanacije u Bogovićevoj ulici. Na depo ga odvozi ljevaonica ljevaonica Ujević. Ono se sklanja zbog zgrada koje su oštećene u Bogovićevoj, popucale su atike, to moramo sanirati, a i zgrade se moraju restaururati kako bi se građani mogli šetati.

Konzetrvatore čekaju mjesci obnove i sanacije onoga što je potres učinio. Ima dosta dijelova grada koji su opasni za pješake, apeliram da građani budu odgovorni i ne hodaju u dijelovina grada koje je potres oštetio”, rekao je Stipe Tutiš.

screenshoot/N1

Nastavljaju se podrhtavanja

Posljednji potres u Zagrebu osjetio se u 11 sati i 12 minuta u cijelom Zagrebu, a trajao je nekoliko sekundi.

EMSC je objavio da je potres bio magnitude 3,7 po Richteru. Hipocentar potresa je bio na deset kilometra dubine, a epicentar 4 km sjeverno od Zagreba i 8 km jugozapadno od Kašine, dok iz seizmološke službe RH kažu da je magnituda bila 3,3 stupnja po Richteru, te kako je riječ o umjerenom potresu s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca.

Tijekom noći Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) zabilježio je niz dojava o novim potresima u Zagrebu.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite o posljedicama potresa

Noć je bila mirna, bez incidenata, a policija je osiguravala pogođeni dio grada, kazao je jutros ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

“Stožer se bavi s dvije krizne situacije. Naši podaci govore da je 27 osoba ozlijeđeno u potresu, od čega 18 teže. Djevojčica je u kritičnom stanju”, dodao je Božinović.

Ministar je nadodao da su svi nestanci struje, vode i plina “rješavani tijekom dana” te da “sve to funkcionira u najboljoj mogućoj mjeri”.

Svi koji nisu mogli prespavati u svojim kućama su zbrinuti, a njih 59 je prenoćilo u studentskom domu, zaključio je Božinović.

Božinović je dodao i da je jučer od najjačeg potresa u 6.24 sata do jutros zabilježeno 37 potresa.

Zaprimljeno 5000 zahtjeva za brzu procjenu šteta

Cijelu prošlu noć nadležne službe i volonteri obilazili su područja pogođena potresom koji se dogodio jučer u Zagrebu. Za to vrijeme zaprimljeno je oko 5000 prijava za brzu procjenu šteta, a jučer ih je obrađeno više od 500 na terenu.

“To je velik posao koji smo mogli odraditi samo uz nesebičnu podršku volontera svih inženjerskih struka”, istaknuli su iz Ureda.

Uz to, Ured za upravljanje u hitnim situacijama izradio je aplikaciju “Prijava za pregled građevina nakon potresa” pa mole građane da na ovoj poveznici popune aplikaciju. Na ovaj način će pomoći Uredu i ubrzati procjenu štete, poručili su.

Šteta nije samo u užem centru grada Zagreba

Na Facebook je objavljen video Osnovne škole Bukovac u kojemu su prikazane posljedice jučerašnjeg potresa.

Građani se pitaju: ” Jeste li vidjeli kuće u Ćućerju, Markuševcu, Gračanima, Remetama ili na Bukovcu i cijeli taj sjeveroistočni dio ZAGREBA?!”, sugerirajući kako potresom nije pogođen samo uži centar grada.

Općina Gornja Dubrava: Čučerje, Granešina.. Općina Maksimir: Markuševec, Općina Sesvete: Kašina, Kašinska Sopnica, Kučilovina, Vugrovec Gornji i Donji, Prekvršje, Planina Gornja i Donja, Šimunčevec, Moravče sve su to mjesta pogođena potresom, a koja bilježe znatnu štetu, sugeriraju građani.

Evo kako je na tim područjima:

Aplikacija za prijavu šteta

GDi je za Ured za upravljanje u hitnim situacijama izradio aplikaciju „Prijava za pregled građevina nakon potresa“. Molimo građane da na poveznici https://arcg.is/1vafny0 popune aplikaciju. Na ovaj način će nam pomoći i ubrzati procjenu štete.

Ured kao i sve službe i volonteri Civilne zaštite su radili cijelu noć. Zaprimljeno je oko 5000 prijava za brzu procjenu šteta, jučer je odrađeno više od 500 brzih procjena na terenu. To je velik posao koji smo mogli odraditi samo uz nesebičnu podršku volontera svih inženjerskih struka.

Jučer je podignuto šatorsko naselje na Trgu Franje Tuđmana, u Cvjetnom naselju je prenoćilo 59 osoba, podijeljeni su obroci po Donjem gradu, građevinske tvrtke su raščišćavale koridore, komunalno – prometno redarstvo je odradilo označavanje zgrada u suradnji s PU zagrebačkom. Postrojbe opće namjene civilne zaštite su pomogle u evakuaciji  i raščišćavanju bolnica. U suradnji s Gradskim društvom crvenog križa Zagreb radio se transport nepokretnih osoba iz zgrada kojima je bitno narušena statika.

Još jednom, molimo građane za strpljenje, timovi građevinara će obići građevine prema prioritetima.

Treba pratiti kvalitetu vode, pogotovo u ovim situacijama

Seizmolog Snježan Prevolnik gostovao je u Novom danu na N1 televiziji i komentirao seizmičku aktivnost i podrhtavanja tla nakon tri potresa koja su u nedjelju ujutro pogodila zagrebačko područje i prouzročila značajnu štetu u centru Zagreba.

Prevolnik je rekao da se tijekom noći nastavilo podrhtavanje tla te da je to očekivano, obzirom na jačinu najjačeg jučerašnjeg potresa. “Jedan od jačih potresa bio je magnitude 3,0 prema Richteru i dogodio se u tri sata”, rekao je Prevolnik.

Govoreći o potresima na zagrebačkom području, Prevolnik je podsjetio da je 1880. godine bio najsnažniji potres, magnitude 6,3, u kojem je bilo i mrtvih i mnogo ozlijeđenih i u kojem su mnoge zgrade oštećene i uništene. “Potresi sličnog intenziteta kao jučer bili početkom 20 stoljeća, jedan krajem 1905. i jedan početkom 1906. To je bio period aktivnije seizmičke aktivnosti na području Grada Zagreba”, rekao je Prevolnik.

Istaknuo je da će se podrhtavanje nastaviti, kao i da ono može trajati i tjednima i mjesecima.

“Već ovaj potres što se dogodio jučer uzrokovao je određena oštećenja na fondu građevina i naravno da bi bilo izrazito pogubno da se dogodi još jedan jači potres koji bi oštetio oštećene zgrade. Ova sekvenca gdje se nastavlja seizmička aktivnost je uobičajena, međutim, moramo biti svjesni situacije, iako je mala, da se može dogoditi jači potres. Uvijek moramo imati na umu da se može dogoditi jači potres. Zasad vjerojatnost ukazuje da je vrlo mala i da će trajati sekvenca sa slabijim potesima, ali treba imati na umu da postoji vjerojatnost za jači potres”, rekao je Prevolnik.

“Naravno da treba paziti na kvalitetu vode. Bilo je puno slučajeva u povijesti, da oni uzrokuju poremećaje u podzemnim strukturama, koje mogu posljedično imati posljedice na kvalitetu vode i njeno zamućenje. Treba pratiti kvalitetu vode uvijek, a pogotovo u ovakvim situacijama”, rekao je Prevolnik.

Pomoć Hrvatskog Crvenog križa

Ekipe Hrvatskog Crvenog križa i noćas će biti dežurne i u stanju pripravnosti ukoliko dođe do novoga potresa. Članovi interventnih timova na terenu su od ranoga jutra.

Odmah nakon prvoga potresa ekipe su upućene na lokacije Klaićeve i Petrove bolnice gdje su pacijentima koji su izašli van, podijelile deke i vodu. Tijekom cijeloga dana timovi Crvenoga križa patrolirali su zagrebačkim ulicama, a građanima su dijelili deke i vodu.

Na tri lokacije u gradu postavljeni su šatori Crvenoga križa – Zrinjevac, Mažuranac i Trg Francuske republike na kojemu će biti šatorsko naselje za smještaj ljudi ukoliko dođe do novoga potresa.

Šatorskim naseljem na Trgu Francuske republike upravljat će Crveni križ, a namijenjen je za hitan smještaj ljudi ukoliko dođe do novoga potresa. Ljudi će biti smješteni u skladu s mjerama o sigurnosti zaštite od širenja zaraze koronavirusom.

Na sve tri lokacije Crveni križ priprema i dijeli tople obroke te čaj i vodu.

Besplatni telefon Crvenoga križa 0800 1188 otvoren je za sve pozive građana koji imaju bilo kakve potrebe. Taj telefon služi i za pružanje psihosocijalne podrške, a na teren su upućeni i timovi Crvenoga križa za psihosocijalnu podršku koji građanima mogu pružiti razgovore kako bi se bolje nosili s kriznom situacijom.

Liječnici se i dalje bore za život teško ozlijeđene 15-godišnje djevojčice iz Đorđićeve koja je jučer stradala u potresu. Šefica Hitne jutros je na HRT-u rekla da je ona i dalje u životnoj opasnosti.

“Njeno stanje je nepromijenjeno. I dalje se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, gdje se poduzimaju sve moguće mjere koje imamo na raspolaganju”, rekao je ravnatelj Klaićeve Roić N1 Televiziji.

Ukupno je u potresu ozlijeđeno 27 osoba, od čega je 12 hospitalizirano.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u ponedjeljak da je u Zagrebu tijekom noći bilo nekoliko manjih potresa.

“Treslo se, možemo reći očekivano. Radi se o slabijim potresima, jedan je bio umjerene jačine, u tri sata, i njega su osjetili pojedinci na gradskom području i malo veći broj ljudi u epicentralnom području Kašine i Markuševca”, rekao je Kuk za Hrvatski radio. Dodao je da se u nedjelju reagiralo dobro, posebice sve službe.

“Reagiralo se dobro. Ljudi su bili svjesni da se nekada može zadesiti potres pa se reagiralo relativno dobro, sve službe reagirale su jako dobro i mislim da su negativni učinci bili minimalni”, rekao je Kuk.

Bandić danas proglašava stanje elementarne nepogode u Zagrebu: Kreće sanacija stradalih zgrada

Ponovio je kako se ne može prognozirati jačinu naknadnih potresa.

“Ali, ono što možemo reći je da je normalno da se tlo konstantno trese i to će potrajati tjednima i mjesecima. Za sada se može reći – riječ je o slabijim potresima”, dodao je.

Na pitanje koliko je važno u toj situaciji pripremiti ruksak s vodom, toplom odjećom, baterijom.., Kuk je odgovorio da je dobro imati pripremljene dokumente i stvari koje su nabrojane ako bi bilo jačeg potresa i imati to kod sebe. No, dodao je, ne treba raditi paniku.

Također je dodao kako je najbolje rješenje kad su ljudi blizu izlaza i mogu brzo izaći na otvoreno. Ali, s obzirom da smo u gradu za veliku većinu je to nemoguće, pa pa je dobro zaštititi se od predmeta koji mogu ozlijediti, primjerice rasprskavajućeg stakla i nakon potresa izaći da se zaštitimo od naknadnih potresa.

Glavni potres bio je u nedjelju u 6,24 sati, a tijekom jučerašnjeg dana bilo je 30-ak novih potresa.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.