Foto: Pixsell

ZLOČINI KOJI SU POTRESLI HRVATSKU: Ovo su mladići koji su prije svoje tridesete postali višestruki ubojice. Jedan uskoro izlazi na slobodu!

Autor: Daniel Radman

Na 50-godišnju zatvorsku kaznu danas je osuđen Solinjanin Luka Juretić koji je lani ubio svog 92-godišnjeg susjeda i teško ozlijedio njegovu 87-godišnju suprugu koja je tri mjeseca potom i preminula.

Juretić je prema rekonstrukciji događaja susjedima ljubazno pokucao na vrata i zatražio brašno kako bi napravio palačinke. Nakon što su ga pustili u stan brutalno je batom izudarao susjeda te ga potom ubo nožem u trbuh, a zatim i pretukao susjedu. Uzeo je nešto nakita i gotovine i izjurio van.

“Sudsko vijeće je dosudilo maksimalnu kaznu jer se radi o jednom od najokrutnijih zločina na ovom prostoru. Manja kazna, prema stavu vijeća, značila bi podcijenjivanje ovih kaznenih djela”, obrazložio je presudu predsjednik sudskog vijeća Dinko Mešin.

Složit ćemo se Mešinom da je Juretićev zločin jedan je od najokrutnijih, no u proteklih 20-ak godina hrvatski sudovi imali su posla s mladim monstruoznim ubojicama čija se nedjela teško zaboravljaju.

Slučaj koji podsjeća na aktualni dogodio se i u Vukovaru 2004. godine, kada je tada 24-godišnji Vladmir Duvnjak ubio stariji bračni par, 72-godišnjeg muškarca i 66-godišnju ženu. Duvnjak, dobro poznat policiji, bio je na uvjetnom otpustu iz zatvora, gdje je navodno čuo da se u Vukovar vratio bračni par koji je mirovinu stekao u Njemačkoj.

Mladić im se ušuljao u kuću, a kad ga je 72-godišnjak primijetio leptir-nožem mu je ubojica zadao čak 17 ubodnih rana, njegovoj supruzi 10. Ukrao je tek nekoliko tisuća kuna za koje je kupio drogu. Iste večeri otišao je do svoje djevojke koja ja na suđenju izjavila da je “izgledao smireno”. Triput mu se sudilo te je na koncu dobio 40 godišnju kaznu.

Godinu poslije stravični zločin počinio je tada 23-godišnji Labinjanin Dragan Jung. On je u podstanarskom stanu u Zagrebu, sa svojim saučesnikom Massimom Kršuljem 44 puta nožem i sjekirom izbo njihovog 22-godišnjeg prijatelja iz djetinjstva. Kao da to nije dovoljno šokantno, za hladnokrvno ubojstvo nije nikada utvrđen motiv. Nesretni mladić mučen je barem 40-minuta. Čak im se uspio i iskrasti, no skončao je padom preko ograde balkona.




Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

 

No, tek je s ovim ubojstvom otkriveno da je Jung imao zastrašujuću prošlost. Policiji je tek tada priznao da je kao 18-godišnjak u Labinu ubio 77-godišnju prijateljicu svoje bake. Tada je još bio srednjoškolac, a bakinu prijateljicu ubio je s 30 uboda lovačkim nožem. Policija ni u jednom trenutku nije posumnjala u njega prema je u istrazi ispitano 250 osoba. Danas se, kao i Duvnjak, također nalazi u zatvoru s kaznom od 40 godina.

Ivan Dvorski, zvani Psiho, kao 21-godišnjak je ubio 42-godišnjeg dilera, njegovu nevjenčanu suprugu i njegovog oca. S prijateljima je te večeri prokockao novac u kasinu i došao na ideju da ‘posjete’ 42-godišnjaka jer je bio uvjeren da ima i novaca i droge.




Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

 

Premda je u zgradu ušao najavljen, razvalio je vrata stana i ušao unuta. Epilog? Iza sebe je ostavio tri žrtve. Par je upucao tražeći drogu i novac, a oca svoje žrtve usmrtio je jer ga je zatekao u hodniku stana. Uzeli su također neznatnu sumu, nekoliko tisuća kuna i 1.500 eura. No, nakon napuštanja mjesta zločina shvatili su da su ostavili tragove, pa je Dvorski potom zapalio stan.

Tin Šunjerga bio je 19-godišnjak kad je prije pet godina u Čistoj Velikoj usmrtio svoje roditelje. Iz očevog sefa ukrao je pištolj iz kojeg je prvo upucao majku u automobilu dok su se vraćali s polja, a sat vremena poslije u garaži je likvidirao i vlastitog oca. Prišavši mu iza leđa pucao mu je u potiljak.

Razlog za ubojstvo, kako je stajalo u presudi, bila je osveta. Šunjerga je roditeljske prigovore zbog loših ocjena i drogiranja smatrao zlostavljanjem, a nakon što je počinio ubojstvo sve je pokušao zataškati. Nakon svega još se i drogirao i zabavljao.

Srđan Mlađan na glasu je kao najokrutniji hrvatski ubojica. Imao je svega 16 godina kad je ubio bez razlog svoju vršnjakinju u Petrinji. Mjesec dana poslije, u veljači 1998., ubio je svog susjeda, također metodom slučajnog odabira. Kako su ubijeni istim oružjem, policija je sumnjala da su ubojstva povezana, no tek je nakon pljačke banke koju je počinio u svom kvartu počeo izazivati sumnju.

Kako je bio maloljetan, dobio je tek 12 godina zatvora, a zbog uzornog vladanja često su ga puštali za vikend. No, u jednom od izbivanja iz zatvora Mlađan u Zagrebu ponovno pljačka banku, a policajca koji ga je trebao uhititi ubija. Uzeo je tada taoce, majku i dvoje njezine djece, te se predao policiji tek kad je dobio garanciju da će mediji prisustvovati njegovom uhićenju. On bi na slobodu trebao izići već 2025. godine.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.