fbpx
Foto. ilustracija

ZBOG BIZARNOG RAZLOGA PEDOFILU IZ DUBROVNIKA SUD SMANJIO KAZNU! Kao olakotnu okolnost uzeli činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu!

Autor: L.B.

Na Županijskom sudu u Dubrovniku, u travnju ove godine, na 14 godina zatvora nepravomoćno je osuđen G.N.(48) zbog spolnog zlostavljanja vlastite osmogodišnje pastorke. No, Visoki kazneni sud je nakon žalbe njegove odvjetnice preinačio presudu te mu kaznu smanjio na 11 godina zatvora.

Naime, presudom dubrovačkog suda 48-godišnjak je bio osuđen jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi obiteljske kuće učestalo zlostavljao malodobnu kćer svoje supruge. Time je počinio kazneno djelo spolnog odnošaja s djetetom i zloporabe odnosa ovisnosti djeteta o njemu kao skrbniku.

Ipak, tročlano sudsko vijeće Visokog kaznenog suda sastavljeno od tri sutkinje ocijenilo je da je obrana bila u pravu tvrdeći da je izrečena kazna prestroga u odnosu na olakotne okolnosti, piše Slobodna Dalmacija.

‘Propustili optuženiku ocijeniti sudjelovanje u Domovinskom ratu kao olakotnu okolnost’

“Generalnu i specijalnu prevenciju je moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Naime, u obzir treba uzeti zapriječenu kaznu za kazneno djelo za koje se tereti optuženik, a to je kazna zatvora tri do 15 godina te je u pravu optuženik kada tvrdi da je prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti te propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu”, stoji u pravomoćnoj presudi Visokog kaznenog suda.

Nadalje, vijeće Visokog kaznenog suda je utvrdilo da je dubrovački sud ispravno vrednovao otegotne okolnosti kada navode da je počinio kazneno djelo u duljem vremenskom razdoblju, što upućuje na njegovu upornost i odlučnost u protupravnom postupanju.

“Činjenica da je djetetu nanosio bol i to, kako fizičku, tako i psihičku, čime je narušio tjelesni i emocionalni razvoj djeteta, a kazneno djelo počinjeno je prema pastorci i to od osobe s kojom dijete živi u zajedničkom kućanstvu, su okolnosti koje predstavljaju samo obilježje djela pa je u pravu žalitelj kada navodi da ih je sud dvostruko vrednovao, kako kroz kaznu, tako i kroz ocjenu otegotnih okolnosti”, stoji u presudi.

Visoki kazneni sud zaključuje da zbog iznesenog ovaj sud kao sud drugog stupnja nalazi opravdanim optuženika osuditi na kaznu zatvora u trajanju od jedanaest godina.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.