Ilustracija/Zarko Basic/PIXSELL

Zagrebački župan Stjepan Kožić: ‘Nažalost, tragedija na koju sam upozoravao se dogodila’

Autor: Dnevno.hr

Povodom jučerašnje smrti mladića u Zaprešiću u cijelosti prenosimo izjavu župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića:

“Izražavam najiskreniju sućut obitelji preminulog mladića. Ne postoje riječi utjehe kojima bi se olakšala bol koju osjećaju roditelji, obitelj i prijatelji, no ovim putem kao župan Zagrebačke županije u čijoj je nadležnosti županijski Zavod za hitnu medicinu dužan sam iznijeti činjenice.

Naime, Mrežu hitne medicinske pomoći donosi ministar zdravstva na temelju prijedloga Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i temeljem tih odluka provode ih županije. Koliko je Mreža nedostatna u Zagrebačkoj županiji nažalost svjedoči smrt mladića u Zaprešiću. Moram napomenuti da je Zagrebačka županija tek 2016. godine dobila, uz postojećih 30, dodatnih 15 T1 timova hitne medicinske pomoći. Niz godina upozoravao sam i apelirao na resorno ministarstvo kako raspodjelom 30 T1 timova hitne medicinske pomoći nije moguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu hitne medicinske pomoći za gotovo 320.000 stanovnika na području Zagrebačke županije.

Svjesni neodrživosti ustrojstva s 30 T1 timova, Županijska skupština i ja kao župan tražili smo 20 dodatnih T1 timova hitne medicinske pomoći s obzirom na naš geografski položaj, važne cestovne
koridore, međunarodnu zračnu luku i ono najvažnije – činjenicu da na našem području nemamo bolnicu. Naš zahtjev nije usvojen u potpunosti jer smo dobili samo 15 T1 timova hitne medicinske
pomoći i nažalost tragedija na koju sam upozoravao se dogodila.

Prema informacijama koje sam dobio od ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorina Gajnika, djelatnici Zavoda reagirali su sukladno pravilima struke, međutim to i dalje ne umanjuje činjenicu da je kako Zagrebačkoj tako i drugim županijama potreban kvalitetniji ustroj hitne medicinske pomoći.

Iskreno se nadam, zajedno sa svim stanovnicima Zagrebačke županije da će se donijeti nova mreža hitne medicinske pomoći kako bi se u što većoj mjeri izbjegli ovakvi nemili događaji i spasili ljudski životi.”




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.