Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

ZAGREB ZAVIJEN U CRNO: Preminuo dječak nakon konzumacije veće količine energetskog pića

Autor: Dnevno

Prije nekoliko dana na zagrebačkom Rebru preminuo je 13-godišnji dječak koji je prije smrti popio veću količinu energetskog pića. U jednom trenutku samo se srušio, hitna ga je odvezla u bolnicu i pokušala spasiti, no bezuspješno.

Kako piše Večernji, dječak je kobnog dana išao s prijateljima u kino gdje je navodno konzumirao veću količinu energetskog pića. Nakon filma, vratili su se u kvart, gdje su trčali oko zgrada. No, u jednom trenutku dječak se samo srušio. Svega nekoliko sati nakon druženja, preminuo je na zagrebačkom Rebru.

Ultrazvuk je pokazao neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića.

Energetska pića mogu biti toksična za mladi organizam

Dr. Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb poručio je da, osim šećera koji nije dobar, za djecu su problematični i drugi sastojci energetskih napitaka i mogu biti toksični za mladi organizam.

“Puls se može dići, npr., s 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, tijelo će prepoznati napor i neće ga forsirati. Međutim, energetsko piće je vanjski stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se umjetno postigne taj broj otkucaja, tijelo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan”, poručio je dr. Rubić za Večernji.

Do oštećenja srčanog mišića može dovesti i čovjekova reakcija na neki virus. Ne mora imati simptome i ostaje neprepoznato. Dr. Rubić pojašnjava kako se čovjek već dan kasnije može naći u intenzivnoj na aparatima i lijekovima te da energetska pića mogu biti okidač za tu situaciju.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.