fbpx
Foto: MUP

(VIDEO) NOVI DETALJI AKCIJE U MINSKOM POLJU: Putem razglasa upozorili su ih da se nalaze u opasnom području, a onda poslali pirotehničare

Autor: Matea Vidić

Jedna osoba smrtno je stradala, a njih šest ozlijeđeno je nakon što se skupina migranata našla na minskom polju u šumskom predjelu kod mjesta Blata na području općine Saborsko, a kako navodi policija, na akciji su radili i nekoliko sati, označili 500 metara sigurne staze i naposljetku spasili deset osoba.

Tom prilikom objavili su i videozapis same akcije, snimljen iz helikoptera koji je neprestano kružio nad područjem.

“Očevidom je utvrđeno da je skupina stranih državljana nezakonito ušla u Republiku Hrvatsku te je u šumskom predjelu ušla u minski sumnjivo područje. Tu je muškarac mlađe životne dobi nagazio na nepoznatu eksplozivnu napravu i smrtno stradao, dok su ostale osobe iz skupine ozlijeđene od eksplozije”, navodi policija koja ističe kako je dobila dojavu o smrtno stradaloj i ozlijeđenim osobama, no najveći problem bila im je potraga za drugim osobama za koje se tvrdilo da su se uputile u nepoznatom smjeru.

Foto: MUP

“Tijekom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe. S obzirom da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera, na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području te da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima”, tvrde.

Poslali su potom pirotehničare koji su napravili najkraći put od sigurne zone do osoba, a potom su započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora.
“U ovom trenutku šest osoba izrazilo je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti”, zaključila je policija.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.