(VIDEO) VELIKI POŽAR KOD DUBROVNIKA POD KONTROLOM! Ipak, pred vatrogascima je besana noć, a puše i bura: ‘Trenutno je situacija dobra, ali još nije gotovo’

Autor: L.B.

Novi požar buknuo je u nedjelju poslijepodne na dubrovačkom području, a stanje je, kako su bili rekli s terena, vrlo ozbiljno.

Naime, požar je buknuo iznad mjesta Zaton, a na teren su poslana četiri kanadera i brojni vatrogasci, javlja Dubrovački dnevnik.

Četiri kanadera i 80 vatrogasaca uspjeli su zaustaviti širenje požara koji je oko podne buknuo iznad dubrovačkog naselja Orašca, potvrdio je u nedjelju navečer županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Četiri kanadera i 80 vatrogasaca

Od 12,30 sati do predvečerja vatrogasci su se borili s vatrenom stihijom koja je progutala 87 hektara guste borove šume na područja Orašac – Gromače kod Zatona (Dubrovačkog).

“Trenutno je situacija dobra, ali još nije gotovo. Zadovoljni smo, ali i iznimno oprezni, jer puše bura. Pred nama je radna noć. Smjenu ćemo imati ujutro“, rekao je Simović.

Uz četiri kanadera, požar je gasilo i 80 vatrogasaca iz javnih vatrogasnih postrojbi Dubrovački vatrogasci i Dubrovačko primorje, Intervencijska vatrogasna postrojba Dubrovnik te sva dobrovoljna vatrogasna društva s toga područja, a uključio se i DVD Župa dubrovačka.

Vjetar otežava vatrogascima

Probleme im je stvarao jak maestral, na kuće su obranili.




Ministarstvo obrane objavio je na Twitteru da su na gašenje požara na požarištu Zaton-Ljubač u Dubrovačko-neretvanskoj županiji upućena dva kanadera i zatim dodatna dva kanadera pa požar sada gase četiri kanadera.

Vatrogasci javljaju kako se stanje na požarištu stalno mijenja.

‘Požar je nezgodan jer je u pitanju gusta borova šuma’

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, kuće u mjestu Ljubač su obranjene.




“Stanje je bolje, ali još uvijek je aktivno. Situacija nije pod kontrolom, ali važno je da niti jedna kuća nije stradala, to smo zaustavili. Područje smo okružili cijevima i dodatno ćemo ga osigurati”, kazao je Simović.

Na terenu je više od 60 vatrogasaca i četiri kanadera. Simović je istaknuo kako je zahtjevan drugi dio požara prema Orašcu i Zatonu.

“Tu se probijamo, na ovom području nam pomažu kanaderi, došli smo s vozilima i cilj nam je sanirati ga. Inače, požar je nezgodan jer je u pitanju gusta borova šuma zbog čega moramo biti na velikom oprezu. Cijelo vrijeme nam posao otežava jak vjetar koji je trenutno malo u padu, ali bojim se kako će se pojačati tijekom noći”, dodao je Simović.

Najavio je kako neće biti povlačenja vatrogasaca s terena, ostat će cijelu noć prisutni.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.