USKOK: Šestero hrvatskih državljana osumnjičeno za pranje 30 milijuna kuna

Autor: dnevno.hr

‘Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU vukovarsko-srijemske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje u sklopu operativne akcije KRUG III.

Naime, sumnja se da se osam osumnjičenih osoba, starosti od 38 do 59 godina, udružilo u zločinačko udruženje s ciljem počinjenja kaznenih djela pranja novca.
Radi se o šest hrvatskih državljana, jednom državljaninu Mađarske i jednom državljaninu Republike Srbije.

Ova kaznena djela počinjena su u razdoblju od siječnja 2018. godine do prosinca 2019. godine. Sumnja se da su se navedene osobe organizirale u zločinačko udruženje na području nekoliko policijskih uprava i susjednih zemalja te da su koristile različite modele prijevara preko fiktivnih tvrtki koje nisu poslovale nego su služile za transfer novca stečenog prijevarama.
Svrha zločinačkog udruživanja je bila osigurati daljnje transfere sredstava i izvlačenje novca. Naime, zaprimljena novčana sredstva su se djelomično podizala u gotovini, a djelomično transferirala dalje na račune angažiranih društava u lancu, uz izradu fiktivnih računa i prateće knjigovodstvene dokumentacije.

Zbog sumnje u počinjenje ovih kaznenih djela provedene su pretrage stanova i drugih prostorija osumnjičenih osoba na području PU istarske, PU zagrebačke, PU osječko-baranjske i PU vukovarsko-srijemske.

Materijalna šteta se procjenjuje na  više od 30 milijuna kuna, a oštećene su tvrtke iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva’, priopćila je PU vukovarsko-srijemska.

‘Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od listopada 2018. do prosinca 2019. godine, na području Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Srbije, povezao u zajedničko djelovanje II. do VI. okr. te druge nepoznate osobe u cilju da preuzimaju novčana sredstva koje su treće osobe stekle počinjenjem kaznenih djela te ih potom transferiraju i podižu u gotovini pa time onemoguće njihovu zapljenu i zametnu im trag, uz pribavljanje materijalne koristi zadržavanjem dijela novčanih sredstava.

U okviru realizacije navedenog, I. okr. je sam i posredstvom II., III., IV. i V. okr. preuzeo stvarno upravljanje nad više trgovačkih društava u vlasništvu ili pod kontrolom ovih okrivljenika. Kao osobe koje će samo formalno obavljati funkciju direktora, u ta trgovačka društva postavljali su hrvatske, mađarske, srpske, bugarske i bosanskohercegovačke državljane. Nakon što su na račune tih društava zaprimljene uplate trgovačkih društava iz inozemstva u iznosu od najmanje 3,2 milijuna eura i 680 tisuća funti, a koja potječu od počinjenja kaznenih djela prijevare koje su počinile zasad nepoznate osobe lažno se predstavljajući oštećenim trgovačkim društvima kao osobe ovlaštene zahtijevati isplate, I. okr. je sukladno prethodnom dogovoru s VI. okr. i drugim osobama te na njihovo traženje, osobno i posredstvom II., III., IV. i V. okr., osigurao transfere većeg dijela tih sredstava.

Navedeni transferi su izvršeni na račune trgovačkog društava iz Pule te trgovačkih društava iz Kine, Slovačke i Slovenije. Tim sredstvima su dalje raspolagali VI. okr. i druge osobe, transferirajući ih na druge bankovne račune ili na drugi način, dok su preostala sredstva od najmanje 581.375 kuna i 25.153 eura zadržali za sebe i raspolagali njima u zajedničku korist. Također se sumnja da su VII. i VIII. okr., na jednak način, u četiri navrata primili najmanje 580 tisuća američkih dolara stečenih kaznenim djelima prijevare na račun trgovačkih društava te ih kasnije transferirali i podizali u gotovini kako bi im zametnuli trag i onemogućili zapljenu, pri čemu su za sebe zadržali najmanje 580 tisuća kuna.

USKOK je predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika, javljaju iz USKOK-a.’, navodi USKOK.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.