fbpx
Foto: Tom Dubravec /CROPIX

USKOK PODIGAO OPTUŽNICU PROTIV OSMORICE KRIJUMČARA: U Sloveniju su prebacili više od 250 ilegalnih migranata

Autor: Dnevno.hr

Uskok je pred riječkim Županijskim sudom u ponedjeljak podigao optužnicu protiv osmorice muškaraca, šestorice hrvatskih te po jednog ukrajinskog i državljana BiH zbog zločinačkog udruženja jer su s riječkog područja u Sloveniju ilegalno prebacili više od 250 ilegalnih migranata koji su im za to platili, nekima, i po desetke tisuća eura.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od 10. ožujka do 23. srpnja 2022. na širem području Rijeke, u cilju stjecanja imovinske koristi, nakon što je s nepoznatim osobama iz Srbije i Turske dogovorio prihvat većeg broja stranaca koji su ilegalno iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku, a potom i njihov transfer do slovenske granice, organizirao IV., V. i VIII. okr. te ih povezao u zajedničko djelovanje.

Radi realizacije aktivnosti zločinačkog udruženja I. okr. je snosio troškove nabave, održavanja i popravaka vozila za prijevoz stranaca kao i nabave mobitela za komunikaciju. Ujedno je organizirao i smještaj, čuvanje i daljnji transport ilegalnih migranata do neposredne blizine državne granice sa Slovenijom od kuda su se uz pomoć i vodstvo zasad neutvrđenih osoba kretali kroz šumu, a zatim su prevoženi u Sloveniju uz naknadu od najmanje 150 eura po osobi. Za prijevoz ilegalnih migranta bili su zaduženi IV. i V. okr. koji su ih osobnim vozilima prevozili dalje prema Sloveniji kako bi im omogućili da izbjegavajući graničnu kontrolu iz Hrvatske prijeđu u Sloveniju. Konkretne upute o broju osoba koje treba preuzeti, vremenu i lokaciji njihovog preuzimanja i iskrcavanja te cijeni usluge prijevoza davao je I. okr. koji je ujedno za vodiče organizirao smještaj i njihov prijevoz iz Rijeke u šumski predio neposredno uz slovensku granicu.


Na opisani način su I., IV. i V. okr. omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 214 ilegalnih migranata i stekli materijalnu korist i to I. i IV. okr. svaki u iznosu od 10.700 eura, a V. okr. u iznosu od 8.750 eura.

Nadalje se II. okr. tereti da je, od 10. ožujka do 30. lipnja 2022., u cilju stjecanja imovinske koristi, po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom iz Srbije o prihvatu uz novčanu naknadu većeg broja stranaca koji su ilegalno iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku, kao i njihovom transferu do slovenske granice, u zajedničko djelovanje povezao VII. okr. i jednu zasad nepoznatu osobu zaduženu za brigu i smještaj vodiča.

Radi realizacije navedenih aktivnosti II. okr. je organizirao smještaj i čuvanje stranaca, njihovu prehranu, a po potrebi odjeću, obuću i tehničke uređaje za punjenje mobitela za vrijeme njihovog boravka na širem području Rijeke. Osim toga je organizirao i njihov transport do neposredne blizine državne granice sa Slovenijom od kuda su ilegalni migranti izvan graničnog prijelaza prevoženi u Sloveniju, a potom i u druge zemlje Europske unije za novčanu naknadu od najmanje 300 eura po osobi. Pritom su II. i VII. okr., koji je postupao po uputama II. okr., preuzimali ilegalne migranate u blizini državne granice na području Ličko-senjske županije, a zatim su ih dalje osobnim vozilima prevozili na šire područje Rijeke i prema Sloveniji kako bi im omogućili da izbjegavajući graničnu kontrolu prijeđu iz Hrvatske u Sloveniju, s time da je II. okr. davao upute za postupanje s ileganim migrantima.

Na opisani način su II. i VII. okr. omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 23 ilegalna migranta čime je II. okr. stekao materijalnu korist od najmanje 6.900 eura, a VII. okr. od najmanje 2.250 eura.

Također se III. okr. tereti da je, od 10. ožujka do 22. srpnja 2022., na širem području Rijeke, u cilju stjecanja imovinske koristi, po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom iz Srbije o prihvatu uz novčanu naknadu većeg broja stranaca koji su ilegalno ušli u Hrvatsku, kao i njihovom transferu do slovenske granice, organizirao i u zajedničko djelovanje povezao VI. okr. i jednu zasad nepoznatu osobu zaduženu za smještaj vodiča.

Radi realizacije navedenog III. okr. je organizirao boravak stranaca i njihov daljnji transport do slovenske državne granice od kuda su uz pomoć vodiča prevoženi u Sloveniju, a potom i u druge zemlje Europske unije uz naknadu od najmanje 150 eura po osobi.
Ilegalne migrante su III. i VI. okr., koji je postupao po uputama III. okr., osobnim vozilima preuzimali u Rijeci, a zatim su ih prevozili prema Sloveniji kako bi im omogućili nezakonit izlazak iz Hrvatske u Sloveniju, s time da je III. okr. davao upute za postupanje s ileganim migrantima.

Na opisani način su III. i VI. okr. omogućili nedozvoljeno prebacivanje najmanje 19 ilegalnih migranata čime su stekli materijalnu korist i to III. okr. u iznosu od 2.850 eura, a VI. okr. u iznosu od 1.950 eura.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.