USKOK-ov pouzdanik Joško Kuzmanić počinio samoubojstvo

Autor: Dr. K.

Kao pouzdanik USKOK-a snimio je famoznu izjavu Josipa Matanovića nakon što je preuzeo 50.000 eura mita: - Ovo je za kavicu.

USKOK-ov pouzdanik u antikorupcijskoj akciji ‘Maestro’ Joško Kuzmanić, u subotu je izvršio samoubojstvo.

Kako piše Jutarnji list, Kuzmanić je iza sebe ostavio oproštajno pismo, a život si je, prema neslužbenim informacijama, oduzeo hicem iz vatrenog oružja.

Kuzmanić, rodom iz Splita, u Puli se bavio privatnim biznisom a 2007. godine, uz jednog Rusa, dobio je status pouzdanika u akciji koja je bila usmjerena na razbijanje korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Podsjećamo, Kuzmanić je kontaktirao vodeće ljude HFP-a predstavljajući se kao suradnik ruskih investitora zainteresiranih za kupnju i izgradnju turističkih objekata u Hrvatskoj, a na sastanke s dopredsjednicima HFP-a odlazio je ozvučen i opremljen videokamerom skrivenom u ručnoj torbici.

Tako je i snimio prijašnjeg potpredsjednika HFP-aJosipa Matanovića kako zahtijeva provizije u milijunima eura od Rusa za pomaganje u svladavanju birokratskih prepreka i rješavanju mogućih problema. Kao pouzdanik USKOK-a snimio je famoznu izjavu Josipa Matanovića nakon što je preuzeo 50.000 eura mita: – Ovo je za kavicu’.

Matanović je u međuvremenu pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora, no bivši dopredsjednik HFP-a Robert Peša oslobođen je optužbe za primanje mita koja se temeljila na Kuzmanićevom iskazu jer nije bilo dokaza na snimci. Peša je tada protiv Kuzmanića podnio kaznenu prijavu te je ovaj na kraju i osuđen za davanje lažnog iskaza. Presuda do danas nije postala pravomoćna, a Kuzmanić je nekoliko dana proveo i u pritvoru zbog ignoriranja sudskih poziva.

Kako se o aferi Maestro sve manje govorilo u medijima, tako je i Joško Kuzmanić sve manje bio pod povećalom javnosti. Čime se bavio zadnjih godinu-dvije, nije poznato.




Autor:Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.