USKOK istražuje je li SDP-ova sisačka gradonačelnica pogodovala udruzi bliskoj s SDP-om

Autor: hina

Istražne radnje započele su na temelju kaznene prijave koju je podnijela oporba u sisačkom Gradskom vijeću, predvođena HDZ-om.

Županijsko Državno odvjetništvo u Sisku proslijedilo je Uskoku spis o aferi Kopa Beach, sisačkoj udruzi građana koja je bez natječaja dobila posao uklanjanja 50 kilometara duge dionice željezničke pruge od Petrinje do Karlovca, i sanacije trase. Na taj su način, potvrđeno je iz sisačke policije, počele istražne radnje na temelju kaznene prijave koju je podnijela oporba u sisačkom Gradskom vijeću, predvođena HDZ-om.

Ugovorom je HŽ Infrastruktura udruzi Kopa Beach, za koju oporba navodi da je bliska sisačkom SDP-u, dala na raspolaganje državnu imovinu.

Tako je udruga Kopa Beach dobila pravo i na razmontiranje čak osam mostova na željezničkoj dionici od Petrinje do Karlovca, a sav materijal prodati kao sekundarnu sirovinu.

Na temelju kaznene prijave oporbenih stranaka u sisačkom Gradskom vijeću, predvođenih HDZ-om, traži se i istraga o tome, tko je udruzi dao na raspolaganje i mostove, koji nisu vlasništvo HŽ Infrastrukture.

Inače, ranije je taj posao obavljala karlovačka udruga “4 rijeke”. Ona je prošle godine demontirala prugu od Siska do Petrinje. Budući da je i ta tvrtka došla pod istragu policije te završila u blokadi, u listopadu prošle godine je posao preuzela sisačka udruga Kopa Beach.

Na temelju pronađenih mailova upućenih direktoru HŽ Infrastrukture Darku Peričiću, oporba je optužila i prošli tjedan kazneno prijavila sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček da je svojom preporukom pogodovala udruzi Kopa Beacha da dobije posao.

Osim toga, sisačka oporba, predvođena HDZ-om, je u kazenoj prijavi navela kako je udruga Kopa Beach utemeljena samo tjedan dana prije potpisivanja ugovora s HŽ Infarstrukturom, a mail je sisačka gradonačelnica u HŽ poslala dva tjedna prije osnutka te udruge.




Ugovor s HŽ infrastrzuktorom udruga je potpisala početkom studenoga 2013.

Iako je bez iskustva i mehanizacije, udruga je preuzela posao čija se vrijednost procjenjuje na desetak milijuna kuna, a za izvođenje radova koristila je podizvođače.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.