Dusko Mirkovic/PIXSELL

UPOZORENJE IZ MUP-A: Prevaranti haraju, pripazite koga puštate u vaš dom!

Autor: Dnevno.hr

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

U posljednje vrijeme, najviše na području Grada Zagreba, policija bilježi više kaznenih djela prijevara na štetu građana starije životne dobi, javljaju iz MUP-a.

Prevaranti koriste poodmaklu životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju građana kako bi došli do njihovih ušteđevina i novca. Lažno se predstavljajući dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i sl.)  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, bankovni službenici, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i sl.

Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje.

Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara.
Osim navedenih, uvijek postoji i mogućnost pojavljivanja novih oblika prijevare.
Kako bi spriječili nove prijevare, građanima (posebice onima starije životne dobi) iz MUP-a savjetuju:

·         ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,

·         ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze,

·         ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima,
·         zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,

·         zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),

·         odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.
Izlažete se velikom riziku ako prihvatite  upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom, “pružanja pomoći kod bolesti”, “nuđenja povoljne prodaje  knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja  i sličnog”,  traženja milostinje i sl.

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.