Uhićen u Delnicama zbog krivolova zaštićene smeđe žabe

Autor: hina

Policija ga je zatekla sinoć u 21,40 sati s ulovljenim žabama iz Delničkog potoka, a dojavu je dobila od građana.

Četrdesetosmogodišnji Delničanin uhvaćen je s 46 smeđih žaba, koje su na popisu zaštićenih vrsta, te će prekršajno odgovarati zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode i kazneno zbog protuzakonitog lova, izvijestila je primorsko-goranska policija.

Policija ga je zatekla sinoć u 21,40 sati s ulovljenim žabama iz Delničkog potoka, a dojavu je dobila od građana.

Žabe su po nalogu više inspektorice zaštite prirode iz Konzervatorskog odjela u Rijeci puštene u prirodu na mjestu gdje su i ulovljene. Ta je akcija rezultat suradnje primorsko-goranske policije i Konzervatorskog odjela u Rijeci koji djeluje pri Ministarstvu kulture na suzbijanju nezakonitog lova zaštićenih vrsta.

U Hrvatskoj žive četiri vrste smeđih žaba, a na području Gorskog kotara obitavaju dvije vrste – šumska smeđa žaba i livadna smeđa žaba.

Sve su strogo zaštićene te ih je zabranjeno namjerno hvatati, ubijati i uznemiravati, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije.

Upravo u ovo doba, u rano proljeće, kad su večernje temperature iznad tri-četiri stupnja, žabe kreću u novi ciklus razmnožavanja.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.