Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

UBIO DJEVOJČICU ZBOG METADONA I BACIO TIJELO! Zagrebačkom monstrumu povišena kazna, evo koliko će provesti iza rešetaka

Autor: Dnevno.hr

Nadrogiranu djevojčicu staru 16 godina Radoje Rožek je u zagrebačkom je Sopotu izudarao, ugušio jastukom pa njezino beživotno tijelo umotao u tepih i odbacio u podrum susjedne zgrade. Zbog svirepog zločina u veljači 2022. godine monstrum je lanjskog prosinca na Županijskom sudu u Velikoj Gorici nepravomoćno osuđen na 11 godina zatvora, a ovih dana mu je, nakon žalbe tužiteljstva, kazna povišena za četiri godine.

U obrazloženju Visoki kazneni sud navodi kako smatra da je prvostupanjski sud Rožeku pogrešno olakotnim cijenio što je žrtvu primio u stan bez ikakve naknade i tako je sklonio s ulice, kao i da je prvostupanjski sud propustio Rožeku otegotnim cijeniti to što je ranije dva puta osuđivan zbog droga i krađe te da se otegotnim se ne može cijeniti da optuženik ne izražava iskreno žaljenje niti preuzima odgovornost za svoje postupke, s obzirom na to da se tijekom postupka izjasnio da se ne smatra krivim.

Laptop i mobitel žrtve prodao za drogu

“Iz podataka u spisu proizlazi da je optuženik od nje tražio da mu preda svoj mobitel i računalo koje je otuđila iz roditeljske kuće, što je optuženik prodao te za isto dobio novac i drogu koju su zajedno konzumirali. Kako je optuženik znao da je žrtva dijete, u bijegu iz roditeljske kuće i od ranije sklona konzumaciji droga, umjesto da je roditeljima ili institucijama dojavio gdje se ona nalazi, sklanjanjem s ulice zapravo je žrtvi omogućio daljnju konstantnu konzumaciju alkohola, marihuane i amfetamina jer, da je ostala na ulici, droga joj zasigurno ne bi bila dostupna u tim količinama te bi je možda pronašla policija ili roditelji koji su je intenzivno tražili ili bi se sama vratila kući.

Pogrešno je prvostupanjski sud kao otegotnu okolnosti cijenio što je optuženik žrtvi ostavio dostupnom svoju metadonsku terapiju. Ta okolnost predstavlja bitno obilježje tog kaznenog djela pa se ne može dvostruko cijeniti”, naveo je VKS u obrazloženju odluke.

Pretukao ju zbog metadona

Dodali su i kako je prvostupanjski sud precijenio okolnost da je optuženik u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv u blažem stupnju te da se radi o osobi s dijagnosticiranim poremećajem ličnosti miješanog tipa i ovisniku o psihoaktivnim tvarima.




“Iz rezultata provedenog psihijatrijskog vještačenja proizlazi da zbog navedene dijagnoze optuženik ima velikih problema u kontroli vlastitog ponašanja. No, uzme li se u obzir da je optuženik bio smanjeno ubrojiv, ali u blažem stupnju, u kojem je sposoban rasuđivati, kao i način počinjenja kaznenog djela i to da je prvo šakama žrtvi zadao 15-tak udaraca po tijelu, a potom joj na glavu stavio jastuk i stiskao ga unatoč njenom otimanju i borbi za zrak kao i naknadnom promišljenom sklanjanju tijela, nije prihvatljiv zaključak prvostupanjskog suda da je kazneno djelo ubojstva rezultat trenutnog gubitka kontrole zbog činjenice da je žrtva popila zadnju bočicu optuženikova metadona pa da kazneno djelo nije planirano”, stoji u obrazloženju.

Tri puta mijenjao obranu

No, tu nije kraj.




“Prvostupanjski sud propustio optuženiku otegotnim cijeniti izrazitu upornost i visok stupanj kriminalne volje pri izvršenju kaznenog djela ubojstva, okolnosti počinjenja kaznenog djela, njegovo ponašanje i poduzete radnje nakon počinjenja djela kada je želio prikriti mrtvo tijelo, koje je obukao, umotao u tepih, odvukao iz stana te bacio u stubište obližnje zgrade, a potom poduzeo radnje kako bi pobjegao iz grada, koji postupci upućuju na njegovu bešćutnost uz potpuni izostanak empatije prema žrtvi”, zaključuje Visoki kazneni sud.

Podsjetimo, Rožek je tijekom suđnja čak tri puta mijenjao obranu pri čemu je optuživao druge osobe za smrt 16-godišnjakinje. Tvrdio je čak i da nije znao da je maloljetna. Sada ga čeka 15 godina iza rešetaka, uz obaveznu mjeru liječenja od ovisnosti.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.