fbpx

U posljednjih sedam dana nestalo šest mladih ljudi

Autor: Dražen Krajcar

Ukratko, ukoliko ste vidjeli navedenu osobu, posjetite njezin profil u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba na www.nestali.hr, nazovite broj 192 ili se javite u najbližu policijsku postaju. Svaka vaša informacija policiji može biti dragocjena!

U amfiteatru Ravnateljstva policije danas je predstavljen novi interaktivni portal o nestalim osobama www.nestali.hr. Dio je to projekta Nacionalne evidencije nestalih osoba – NENO koja je nastala u želji što boljeg razumijevanja građana problematike nestalih osoba u Republici Hrvatskoj. Od samostalnosti Republike Hrvatske do danas nestalima se još uvijek vodi oko 2.500 osoba, a brojka pronađenih tijekom tih godina mnogo je veća.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec proveo je sve prisutne kroz stranicu i što ona pruža građanima. Naglasio je kako se na njoj još ne nalaze svi profili nestalih osoba, ali će se dogoditi u razumnom roku te kako se 72 posto slučajeva nestalih osoba odnose na osobe nestale u ratnim zbijanjima tijekom Domovinskog rata.

NENO pojašnjava proceduru i složenost metodologije traganja za nestalim osobama te poziva obitelj nestale osobe, prijatelje i širu zajednicu da se, u suradnji s policijom, aktivno uključe u traganje za nestalom osobom jer su upravo oni važan izvor korisnih informacija o navikama i životnom stilu nestale osobe.


Nakon medijskog aktualiziranja slučajeva nestanaka pojavila se ideja da se svi profili nestalih osoba, bez izuzetaka, objedine na jednom mjestu kako bi svi građani mogli dojaviti korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi. Za to ne trebaju odlaziti u policijsku postaju već to mogu učiniti on-line, a policija će svaki navod provjeriti.

Nestanci osoba, posebice maloljetnika i djece, posljednjih su godina snažno medijski popraćeni, a uloga medija u bržem pronalasku nestalih osoba, uz policijske mjere traganja, od ključne je važnosti. Televizijska slika putuje nevjerojatnom brzinom, a podatak da je određena osoba nestala u sekundi je dostupna velikom broju ljudi.

Ukratko, ukoliko ste vidjeli navedenu osobu, posjetite njezin profil u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba na www.nestali.hr, nazovite broj 192 ili se javite u najbližu policijsku postaju. Svaka vaša informacija policiji može biti dragocjena!

Samo u posljednjih sedam dana nestalo je šest mladih ljudi.

Ivan Cvek (24) iz Zagreba nestao je u Zagrebu 24. veljače 2012. godine. Okolnosti njegovog nestanka nisu poznate, a nestao je s adrese Bolnička 32. Visok je oko 185 cm, ima crnu kosu i smeđe oči, jače je tjelesne građe.
Mia Dragojević (17) iz Zagreba nestala je u Zagrebu 24. veljače 2012. Otišla je u školu u sedam sati te joj se gubi svaki trag. U trenutku odlaska bila je odjevena u ljubičastu jaknu s bijelim krznom, traper hlače i ljubičaste tenisice. Visoka je oko 167 cm, ima crnu valovitu kosu, velike kestenjaste oči i srednje je tjelesne građe. Njezinu fotografiju policija ne posjeduje.

Daniela Nikolić (16) iz Padove nestala je u Rijeci 27. veljače 2012. Okolnosti njenog nestanka nisu poznate, a udaljila se s adrese Franje Čandeka 2. Visine je oko 170 cm, ima crnu dugu kosu i crne oči.
Branimir Fritz (33) iz Pule, s prebivalištem u Zagrebu, nestao je u Rovinju 28. veljače 2012. Okolnosti njegovog nestanka su nepoznate, a udaljio se oko 18 sati s adrese Josipa Tankovića 1. Visok je oko 163 cm, ima smeđu kosu i smeđe oči te je srednje tjelesne građe. U trenutku nestanka bio je odjeven u zimsku jaknu sivo-plave boje, crne široke hlače ili trenirku i bijele tenisice.

Emina Mehmeti (26) iz Zagreba nestala je u Sesvetama 29. veljače 2012. S adrese prebivališta, Ivana Keleka 43, udaljila se oko 10.30 sati i od tada joj se gubi svaki trag. Visoka je oko 165 cm, ima crnu ravnu kosu i kestenjaste oči. Slabije je tjelesne građe. U trenutku nestanka sa sobom je imala tamno plavi ruksak s natpisom Champion.

Antonio Matoušek (19) iz Virovitice, s prebivalištem u Zaprešiću, nestao je u Delnicama, 1. ožujka 2012. Za vrijeme izleta odvojio se od grupe i nije se pojavio prilikom kretanja autobusa. Visok je oko 185 cm, ima smeđu kosu.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.