Sanjin Strukic/PIXSELL

SVE PRIZNALI I NAGODILI SE! Za srpsku mafiju krivotvorili hrvatske putovnice i osobne iskaznice, u svemu im pomogli policajci

Autor: M.V.

Putovnice i osobne iskaznice Republike Hrvatske, pripadnici kriminalnih organizacija u regiji, među kojima su članovi srpskog Zemunskog klana, ali i crnogorskih klanova Škaljara i Kavčana, nabavljali su od višečlane skupine koji su operirali na području Hrvatske i Srbije.

Istu je organizirao Nusret Seferović, bivši predsjednik Vijeća romskih udruga Hrvatske, a pomoć mu je pružilo 18 drugih članova koji su sada uhićeni. Štoviše, nekolicina njih, priznala je krivnju te se nagodila za blaže kazne.

Kako javlja 24 sata riječ je o Marku Perkoviću, Romeu i Ankici Demirović, Romanu i Biserki Seferović, Draganu Udoroviću, Tomyu Firstu i Nenadu Đuriću.


Svi su oni, kako navodi Uskok, sudjelovali u preprodaji seta od osobne iskaznice i putovnice po cijeni od 3500 eura.

Istražitelji sumnjaju da je Seferović sam, ili preko posrednika, kontaktirao razne kriminalce pa bi Marka Perkovića, Ankice i Romea Demirovića ili svoje sestre Biserke Seferović pribavljao neoriginalne putovnice Srbije s identitetima hrvatskih državljana te fotografijama osoba zainteresiranih za originalne hrvatske dokumente.

U tome su im pomagali i umirovljeni policajac Željko Kovačević, koji je radio kao upravni referent u službi za prijavništvo i osobne iskaznice PUZ-a, Krešimir Karaica iz PP-a Novi Zagreb, Senka Staroveški iz Odnosa s javnošću PU karlovačke i Dubravka Nikolić, upravna referentica iz PP-a Vojnić koji su tražili “pogodne hrvatske državljane”. Za to su bili nagrađeni s 500 kuna.

Osim toga, ova skupina izrađivala je hrvatske vozačke dozvole na temelju krivotvorenih britanskih vozačkih dozvola po cijeni od najmanje 3500 eura po dozvoli.

Za sve navedeno, Marko Perković dobio je kaznu zatvora od godinu i pet mjeseci, a ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo, oprostit će mu se ostatak kazne od godine dana i šest mjeseci. Deset mjeseci bezuvjetnog zatvora i deset mjeseci uvjetno, dobio je Romeo Demirović dok je istu bezuvjetnu kaznu dobila i Ankica Demirović. Na nju se odnosi i jedanaest mjeseci uvjetno na pet godina. Roman Seferović mora u zatvor na šest mjeseci, a godina dana je uvjetno na tri godine.

Biseri Seferović izrečena je jedinstvena kazne zatvora u trajanju od dvije godine, Draganu Udoroviću izrečena je uvjetna kazna godine dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Rok kušnje od tri godine, ali i na uvjetnu kaznu od godinu dana osuđen je First dok je Nenadu Đuriću izrečena godina dana uvjetno uz tri godine kušnje.
Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu o osnovanosti optužnice protiv njih odlučivat će 15. travnja.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.