fbpx

Spašena posada s potonule jedrilice u dubrovačkom akvatoriju

Autor: hina

Jednom od njih medicinska pomoć je pružena u Dubrovniku zbog poteškoća uzrokovanih udisanjem dima, priopćeno je u petak iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Spašeno je troje brodolomaca s jedrilice u vlasništvu američkoga državljanina koja je plovila pod zastavom Maršalskih otoka, a koja je potonula zbog požara u međunarodnim vodama, nedaleko južnih hrvatskih teritorijalnih voda. Među posadom, spašenom noćas, jedan je hrvatski, a dva su turski državljani. Jednom od njih medicinska pomoć je pružena u Dubrovniku zbog poteškoća uzrokovanih udisanjem dima, priopćeno je u petak iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Poziv za pomoć s 24-metarske drvene jedrilice “Sundara”, koja se već nalazila u međunarodnim morskim vodama, ali bez podataka o točnoj poziciji na moru, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC ) u Rijeci primila je sinoć oko 17,30 sati.

Pokrenuta je akcija traganja i spašavanja, a u pripravnost su stavljena plovila lučkih kapetanija iz Dubrovnika, Splita i Zadra, te plovilo zadarske Pomorske policije, kako bi krenuli u spašavanje čim se utvrdi točna pozicija jedrilice.


Također pozivi za pomoć u traganju odaslani su i putem obalnih radio-postaja u Bariju, Dubrovniku i Splitu prema svim plovilima u relativnoj blizini.

U međuvremenu djelatnici Središnjice utvrdili su kako je poziv upućen s jedrilice “Sundara” , u vlasništvu američkoga državljanina, koja je isplovila u četvrtak, 16. siječnja, u 5,30 sati iz Šibenika prema Turskoj, s tri člana posade, od kojih je jedan hrvatski, a druga dva su turski državljani, ističe se u priopćenju.

MRCC Rijeka je u 19,40 sati primila ponovljeni poziv u pomoć (Cospas – Sarsat Distress Alert) ovaj puta s pozicijom pogibelji, prema kojoj se odmah preusmjeravaju putnički brod “AF Marina” i trgovački brod “Aliaga”, koji na poziciju pristiže za sat i pol te preuzima trojicu brodolomaca koji su se bili prekrcali u pomoćnu gumenu brodicu.

Na poziciju pronalaska brodolomaca 50-tak minuta iza ponoći stiglo je plovilo “Sv. Mihovil” zadarske Pomorske policije, koje je s trgovačkoga broda “Aliaga” preuzelo trojicu brodolomaca.

Prevezli su ih u Dubrovnik gdje je jednome turskom državljaninu pružena medicinska pomoć zbog poteškoća uzrokovanih udisanjem dima.

Jutros je na poziciju potonuća američke jedrilice upućen zrakoplov Obalne straže, te je ustanovljeno kako nema onečićenja mora.
Djelatnici dubrovačke Lučke kapetanije i Pomorske policije provode istragu o uzrocima pomorske nesreće.

Inače, noćašnja koordinirana akcija spašavanja brodolomaca odvijala se u uvjetima pojačanih naleta južnog vjetra, doznaje Hina u Ministarstvu.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.