fbpx
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

SLUČAJ UHIĆENE VODITELJICE HAMAG BICRO-a: Zagrebačka policija objavila detalje za što tereti nju i rođaka. EPPO zatražio pritvor

Autor: Dnevno.hr

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja proveli su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nezakonito pogodovanje“ i nad 49-godišnjakom zbog sumnje u poticanje na počinjenje istog kaznenog djela.

Sumnja se da je 36-godišnjakinja, u razdoblju od rujna 2020. godine do listopada 2021. godine, kao zaposlenica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te ujedno voditeljica projekta financiranog sredstvima Europske unije, na zahtjev i poticanje 49-godišnjeg vlasnika obrta za pružanje grafičkih usluga s kojim je rodbinski povezana, dogovorila da će poduzeti sve potrebne radnje da njegovu obrtu osigura dodjelu ugovora o nabavi usluga koju će inicirati Agencija, bez obzira na ponude drugih eventualnih ponuditelja.

U cilju realizacije njihovog dogovora, sumnja se, pripremila je i provela postupak nabave usluge na način da je najprije sastavila tehnički opis grafičke usluge, odredila uvjete tehničke i stručne sposobnosti za sudjelovanje potencijalnih ponuditelja u postupku nabave te kreirala kriterije ocjenjivanja zaprimljenih ponuda, prilagodivši sve elemente mogućnostima kojima je raspolagao obrt osumnjičenog 49-godišnjaka.


Nakon što je inicirala pokretanje postupka javne nabave procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (bez PDV-a), sve pristigle ponude osim ponude obrta 49-godišnjaka odbijene su, slijedom čega je njegova ponuda odabrana kao najpovoljnija. I nakon žalbe jednog od ponuditelja, ponovno je odabran isti ponuditelj- obrt 49-godišnjaka, ali je povodom ponovne žalbe drugog ponuditelja, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila odluku o odabiru i predmet vratila na ponovno postupanje Agenciji. Osumnjičena ni tada nije odustala od svoje namjere da osigura ugovor o nabavi obrtu 49-godišnjaka već je u ime Agencije podnijela tužbu Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske u ime Agencije, koji je u konačnici potvrdio rješenje Komisije.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici Policijske uprave zagrebačke osumnjičene su u zakonskom roku predali pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena Uredu europskog javnog tužitelja.

EPPO pokrenuo istragu i zatražio pritvor za voditeljicu u HAMAG BICRO-u

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu i zatražio pritvor za voditeljicu službe za koordinaciju HAMAG BICRO-a Magdalene Dovečer koju sumnjiči da je svojem rođaku Tihomiru Pajiću namjestila natječaj za dizajniranje promotivnih materijala financiranih iz fondova EU.

EPPO je, ne priopćivši identitete osumnjičenika, izvijestio da Dovečer sumnjiči za nezakonito pogodovanje, a Pajića za poticanje na nezakonito pogodovanje. O prijedlogu za određivanjem istražnog zatvora u četvrtak će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Ured europskog javnog tužitelja je priopćio kako Dovečer sumnjiči da je na Pajićevo traženje namještala natječaj ”Usluge grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND”, procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (113.000 eura), financiranog sredstvima EU.

Zagrebačka policija objavila je da je o tom slučaju Uredu europskog javnog tužitelja podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenih za nezakonito pogodovanje u postupku javne nabave financirane sredstvima Europske unije.
EPPO je precizirao kako Dovečer sumnjiči da je od rujna do prosinca 2020., iako je za pripremu i provedbu natječaja formalno bilo zaduženo stručno povjerenstvo, najprije sama pripremila dokumentaciju o toj nabavi i to na način da je uvjere prilagodila mogućnostima i referencama Pajićevog grafičkog obrta.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.