Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL7Ilustracija

SKORO DVIJE I POL GODINE NAKON TRAGEDIJE: Podignuta optužnica u slučaju smrti 9-godišnjeg Gabrijela Bebića u Metkoviću

Autor: Mia Peretić

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je 11. veljače, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavak 1. u svezi stavka  4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

U priopćenju se ne navode imena i prezimena, no doznaje se da se radi o slučaju tragične smrti 9-godišnjeg Gabrijela Bebića, koji je  preminuo 11. prosinca 2018. godine.

Okolnosti u kojima se to dogodila zaprepastile u Hrvatsku.

Kako navode u priopćenju DORH-a, okrivljenicama se stavlja na teret da su 9. i 10. prosinca 2018. godine u Metkoviću u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke.

Nadalje, prvookrivljenica je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Kako se navodi u priopćenju, tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.




Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018., navodi se u priopćenju DORH-a.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.