Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

SAMO ZA NAJHRABRIJE: Imena mafijaša koji harače Hrvatskom

Autor: Iva Međugorac

U Hrvatskoj mu se bilo lako uklopiti, reći će oni sa smislom za humor komentirajući nedavno uhićenje 72-godišnjeg Claudija D’Estea, bivšeg člana venetske bande Mala del Brenta, koji je uhićen prije nekoliko dana na zagrebačkoj Kajzerici. Epilog je to suradnje hrvatske policije s talijanskim kolegama, a pred ovim osebujnim Talijanom sada stoji deset godine, tri mjeseca i 16 dana zatvora u kojem mora odležati zbog šverca narkotika. Zahvaljujući njemu u talijansku regiju Veneto dopirale su basnoslovne količine kako heroina, tako i kokaina, a posljednjih dvadesetak godina utočište je pronalazio u Hrvatskoj.
Posljednjih desetak godina ovaj Talijan živio je zajedno sa suprugom Snježanom u zagrebačkom naselju Kajzerici. A svoju bolju polovicu Claudio je upoznao u vlastitom casinu u Istri. Prilikom uhićenja kod sebe je imao lažne talijanske dokumente, a po svemu sudeći imao je i vojsku asistenata koji su mu pomagali prilikom bježanja. Iako je situacija oko Claudija D’Estea doista zabrinjavajuća, barem kada je riječ o godinama uspješnog skrivanja ono što dodatno brine jest činjenica da se čitav niz mafijaša iz cijelog svijeta krije upravo u Hrvatskoj, mnogi od njih imaju ili su imali hrvatsku putovnicu, neki od njih čak i legalnu. Primjera radi, šef ruske mafije Semjon Mogilevič s hrvatskom je putovnicom nesmetano živio i radio u hrvatskoj metropoli. U našoj se zemlji skrasio i balkanski kralj duhana Stanko Subotić Cane, ali i brojni drugi koji kriminalci s Kosova, iz Makedonije te Albanije, svi oni sudionici su dobro uhodanog i razgranatog kriminala, a u Hrvatskoj djeluju i mafijaške skupine iz daleke Rusije kojima su ključne profesije uz trgovanje drogom i pranje novca te trgovina ljudima. Ne čudi previše da ruski mafijaši vrlo dobru suradnju ostvaruju i s onom srbijanskom. Nije nepoznanica da se u Hrvatskoj svojedobno krio dvojac Simović.Kalinić, nakon atentata na srpskog premijera Đinđića. Nedavno je u Hrvatskoj uhićen pripadnik zemunskog klana Josip Golomejić, a njegovo uhićenje zbog dilanja narkotika odvilo se u Zadru, međutim, ono što prema pisanju portala Blic.rs potvrđuje da kriminal ne poznaje granice jest činjenica da su hrvatsko državljanstvo, ali i hrvatske putovnice omiljeni asortiman srpskih kriminalaca.
Podsjetimo, kao što je i naš portal pisao Golomejić je zatvorsku kaznu u Srbiji služio radi ubojstva policajca, a po izlasku iz zatvora skrasio se u Hrvatskoj, zahvaljujući bivšim suradnicima iz zemunskog klana, no napominju kako nisu samo ‘zemunci’ ti koji su zahvaljujući hrvatskim putovnicama, ponekad čak i krivotvorenim prakticirali putovanje kako po Europi, tako i po svijetu. Unazad 20-ak godina, Hrvatskom je tako procirkulirao čitav niz srbijanskih kriminalaca, a popis koji su objavili u spomenutom mediju u najmanju je ruku zastrašujući.
Jedan od slučajeva toga tipa onaj je iz travnja 2003.godine, kada je hrvatska policija potvrdila da se Milorad Ulemek. Legija koristio falsificiranom putovnicom izdanom na ime Vlado Vukmanović, a kako se kasnije saznalo riječ je o dokumentu koji je izdan u hrvatskom konzulatu u Mostaru, instituciji koja se našla u velikoj aferi kada se saznalo da je njegova isprava tek jedna u nizu krivotvorenih.
I Sretko Kalinić Zver u Zagrebu je preuzeo hrvatske dokumente, a to se pak odvilo 2006.godine. Putovnica je izdana na ime Dragan Cestar. Kalinić je posjedovao i putovnicu na kojoj je stajalo ime Milivoj Mandić, a podsjetimo riječ je o Zemuncu kojega je Hrvatska 2010.godine predala u ruke srpskog pravosuđa gdje robija zbog sudjelovanja u likvidaciji premijera Zorana Đinđića.
Hrvatsku je putovnicu rabio i Luka Bojović na ime Marijana Barišića, Hrvata nestalog 2008.godine u Bleiburgu.jedan od onih koji su se koristili ovim blagodatima je i Darko Šarić, ali i Veselin Vesko Vukotić najmisterioznija ličnost srpskog podzemlja 90-ih.
Doduše, valja reći kako i hrvatski kriminalci djeluju kako u zemlji, tako i u regiji, ali i europskim zemljama. Za kriminal granica ne postoji, a Hrvatska je uz domaće bande premrežena i mafijašima iz inozemstva, koji najčešće dolaze iz zemalja u okruženju.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.