Foto: Matija Djanjesic / CROPIX, Ilustracija

RAZORENA DOMAĆA KRIM BANDA! Mlađahni dečki glumatali velike mange pa ih ulovili: USKOK podigao prijavu zabog krijumčarenja marihuane i oružja

Autor: Dnevno.hr

Policija je podnijela kaznenu prijavu USKOK-u protiv četiri hrvatska državljana zbog sumnje u krijumčarenja većih količina droge i oružja u sastavu zločinačkog udruženja, priopćeno je u petak.

Istraga koju je proveo Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i agencijom Europske unije EUROPOL, nastavak je istrage iz travnja ove godine, kojom su obuhvaćena četiri hrvatska državljana starih 41, 29, 37 i 32 godine.

Istražitelji terete 29-godišnjaka, 37-godišnjaka i druge za sada nepoznate osobe da su najkasnije od 22. lipnja 2020. do najranije 30. lipnja 2020., na području Zagreba, potom Španjolske, Francuske i Švedske uspostavili rute krijumčarenja marihuane kako bi njezinom preprodajom na ilegalnom narkotržištu stekli nepripadnu materijalnu korist.

Nakon što bi s 37-godišnjakom dogovorio prijevoz i rutu transporta, 29-godišnjak je organizirao njeno ukrcavanje u kamione te daljnji prijevoz pod krinkom legalnog transporta. Međutim, francuski su policajci nakon prelaska španjolsko-francusko granice presreli jednu rutu i zaplijenili 171 kg marihuane.

Osim krijumčarenja i preprodaje droga, policija i USKOK istražuju kazneno djelo krijumčarenja i preprodaje oružja. Naime, sumnja se da su 41-godišnjak i 29-godišnjak, u suradnji s drugim za sada nepoznatim osobama, najkasnije od 21. svibnja 2020. do najranije 29. lipnja 2020., između sebe podijelili uloge pribavljanja, prijevoza i prijenosa većih količina oružja i streljiva preko državne granice te kroz teritorij država članica EU, radi stjecanja nepripadne materijalne koristi. Skupina je djelovala na području Zagreba i Splita i na području Slovenije i Italije.

Na taj su način najmanje u jednom navratu iz Hrvatske kroz Sloveniju do Italije prokrijumčarili 31 komad oružja, među kojima i 20 automatskih pušaka, za iznos od 50 tisuća eura.

Operacija se odvija na način da 29-godišnjak je angažirao 37-godišnjaka da otputuje radi realizacije kupoprodaje i preuzimanja oružja. Po njegovom povratku, 41-godišnjak je dogovorio cijenu i mjesto isporuke oružja, a 29-godišnjak bi nakon toga razdijelio novac članovima kriminalne grupacije u za sada neutvrđenim omjerima.




Nakon obavljenog pretresa domova osumnjičenih osoba pronađeni su razni dijelovi pištolja i pušaka, streljivo, veća količina novca, jedan omot od 290 grama smolaste materije nalik na hašiš, 28 omota ukupne težine 12,955 grama suhe biljne materije nalik na marihuanu, te mobilne uređaje i prijenosna računala.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.