Foto: Dino Stanin/PIXSELL

PRVI PUT IKADA! LIJEČNIK OSUĐEN NA ZATVORSKU KAZNU: Nesavjesno je liječio šestogodišnjeg dječaka koji je zbog bolesti preminuo

Autor: Dnevno

Županijski sud u Slavonskom Brodu osudio je zadarskog pedijatra primarijusa dr. Darka Radmana (70) na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog nesavjesnog liječenja dječaka iz Sv. Filipa i Jakova koji je bolovao od šarlaha, a koji je preminuo u veljači 2015. godine.

“Na temelju nalaza i mišljenja Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (sud) je utvrdio da je optuženik kao doktor medicine pogriješio kada nije promijenio lijek djetetu sumamed u penicilinski ili cefalosporinski antibiotik i da nije hospitalizirao dijete Roka Begonju iako je za to imao indikacije”, stoji u odluci suda.

Ovo je povijesni, prvi slučaj u Hrvatskoj da će liječnik odgovarati kaznom zatvora zbog nesavjesnog liječenja pa tako se u odluci zaključuje da su “liječničke pogreške optuženika u uzročno posljedičnoj vezi sa smrću djeteta Roka Begonje”, javlja Zadarski.

“Hitnom hospitalizacijom 24 sata prije smrti djeteta i provođenjem pretraga utvrdila bi se upala pluća i vjerojatno bi se spriječili širenje upale pluća i nastanak septičkog šoka i tako bi postojale realne šanse da se spriječi smrtni ishod”, zaključio je sud.

Nadalje, sudac je oodlučio da je dr. Radman postupio nesavjesno kao doktor medicine kada nije pitao pratnju je li Roko alergičan na penicilin i zašto mu nije propisana terapija penicilinskih ili cefalosporinskim antibiotikom, jer Roko nije bio alergičan na penicilin. On je naime samoinicijativno zaključio zašto je dječaku propisan sumamed, a ne penicilinski antibiotik ili cefalosporinski antibiotik, navela je sutkinja Ana Zrilić u svojoj presudi donesenoj na Općinskom sudu u Zadru.

Sud je zaključio i da u dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti nad dječakom nisu obavljene niti osnovne pretrage, poput krvi i urina, već je zajedno s roditeljima poslan kući s komadićem papira na kojemu je bio samo pečat liječnika i preporuka da nastave antibiotsku terapiju.

Dječak je naime bolovao pet dana prilikom čega je četiri puta bio na odjelu pedijatrije, dva puta je odlazio na hitni prijem i jednom je čak poslan u zadarsku pedijatriju.




S njim, mamom i bakom dječaka na sve je liječničke prijeme odlazio i dječakov susjed koji je nakon tragedije opisao jedan od prijema djeteta.

“Djetetu smo temperaturu sami mjerili u hodniku. Kad je toplomjer pokazao 37, medicinska sestra ga je slavodobitno pokazala svima u čekaonici, “evo vidite da nema temperaturu“. Ali, kako je Roko gorio, donijela je novi i taj je pokazao 39! Tada ih prima liječnik, inače primarijus, koji je bio dežurni pedijatar u ambulanti. Preslušao mu je pluća i rekao da je sve čisto, a kad su mu pokazali da mali dječak ima plave nokte, dio prstiju i usne, doktor je rekao kako je to sve “normalno za njegovo stanje“ i da mu kući nastave skidati temperaturu čepićima. Kad je baka pitala koliko čepića smiju staviti, primarijus im je odgovorio da “pročitaju uputstva na lijeku“! I dodao da nema straha za temperaturni šok jer je mali prošao kritičnu dob i neka antibiotik ne pije pet nego deset dana! I taj nalaz je napisao na nekakvom polupokidanom papiru. Nikakve pretrage, nikakvi nalazi, nije ih pitao ni za krv iz Biograda”, ispričao je.

Zbog svega navedenog, Županijski sud u Slavonskom Brodu 24. kolovoza osuđuje Radmana na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine te je dužan platiti sudski trošak vještačenja i pristupa vještaka na raspravu u ukupnom iznosu od 23.669 kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti pod prijetnjom ovrhe. Uz to, dužan je i naknaditi nužne izdatke oštećenika i njegova zakonskog zastupnika te nagradu i nužne izdatke njegova opunomoćenika.




Počinje prva redovita sjednica i jesensko zasjedanje. Na ‘vruću stolicu’ sjest će Plenković i njegovi ministri

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.