Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Proširuje se istraga protiv Josipe Rimac i ostalih: Evo što im USKOK još stavlja na teret!

Autor: D.D.

USKOK je, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv 13 okrivljenika od 30. svibnja 2020., donio rješenje o proširenju istrage protiv petero okrivljenika (1980., 1980., 1961., 1970., 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. (29. 6. 2020.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., koristeći svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, kao i društveni utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru, 25. siječnja 2020. u Zagrebu, nakon što ju je XIV. okr. obavijestila da nije položila posebni dio Državnog stručnog ispita kod XV. okr., državne službenice u Ministarstvu uprave i članice Državne ispitne komisije koja ju je ispitivala, na njeno traženje da kontaktira XV. okr. i unatoč tome joj omogući uspješno polaganje ispita, uputila XIV. okr. da se vrati na mjesto ispitivanja i prenese XV. okr. da državna tajnica traži da ju ponovno ispita, što je XIV. okr. i učinila. Iako je XV. okr. u zapisniku već konstatirala da XIV. okr. nije položila cijeli ispit te da ju je uputila na ponavljanje, naknadno je zapisnik izmijenila navodeći da je XIV. okr ispit u cijelosti položila.

Osim toga se osnovano sumnja da je I. okr., od siječnja 2020. do kraja ožujka 2020. godine, u Zagrebu i Otočcu, od XVI. okr., člana uprave HEP d.d. nadležnog za poslovanje ovisnog društva HEP ODS d.o.o., zatražila da njenoj sestri zaposlenoj na određeno vrijeme u društvu HEP ODS, Elektra Šibenik, neovisno o stvarnim potrebama tog društva osigura prijem u stalni radni odnos. Na to je XVI. okr. pristao te je osigurao potpisivanje potrebnih suglasnosti o prijemu na neodređeno vrijeme, a i sam je potpisao suglasnost.

Također se osnovano sumnja da je I. okr., od 5. do 16. ožujka 2020., nakon što je prethodno od XVI. upoznata da XVII., glavni urednik jednog portala, istražuje i planira objavu članaka o nezakonitostima prilikom zapošljavanja u sustavu HEP d.d., kontaktirala XVII. okr. te od njega zatražila da zastane s istraživanjem i ne objavi članke.

Zauzvrat mu je obećala osigurati zaposlenje njegovog sina u ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u Otočcu, na što je ovaj pristao i nije objavio navedene članke, a I. okr. je koristeći svoj položaj i autoritet kao i društveni utjecaj, od ravnatelja HZZ-a u više navrata zatražila da u Ispostavi u Otočcu ili u blizini Otočca osigura zapošljavanje sina XVII. okr. neovisno o potrebama službe, a da će ona po potrebi osigurati suglasnost Ministarstva uprave za to radno mjesto.

Josipa Rimac teško proživljava dane u Remetincu: Smršavila je, utučena je i sama u ćeliji




Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.