Foto: Pixabay

PREMINUO POZNATI POLITOLOG I DIPLOMAT: Umirovio se u Zagrebu, a tamo je i preminuo

Autor: M.V.

Nakon teške bolesti, u Zagrebu je preminuo hrvatski politolog, afrikanolog i diplomat Ivan Iveković. Tužnu vijest javila je njegova obitelj.

Inače, Iveković je rođen 1938. u Zagrebu. Maturirao je 1956. u Parizu, diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Od 1961. do 1991. obnašao je niz dužnosti u saveznim partijskim i državnim tijelima, te bio jugoslavenski ambasador u Tanzaniji i Egiptu. Bio je i glavni urednik časopisa za društvena pitanja „Naše teme“ u Zagrebu .

Bavio se međunarodnim poslovima u kojima se bio usredotočio na komparativnu politiku i afrikanologiju, Od 1992. do umirovljenja je predavao je komparativnu politiku te ideologiju i razvoj na Američkom sveučilištu u Kairu, gdje je stekao zvanje redovitog profesora.

Potom se vratio u Hrvatsku gdje prati procese na Bliskom istoku, na Balkanu i na području Kavkaza i Centralne Azije. Od 2009. do 2014. objavio je desetke analitičkih članaka na zagrebačkom portalu H-Alter.org.

Autor je knjiga „Palestinski oslobodilački pokret“ (Beograd, 1976.) „Afrika u transformaciji“ (1985.) i „Afrika u borbi za drugu nezavisnost“ (1990.) objavljenih u Hrvatskoj, „Neopatrijarhat i političko nasilje“ (1996.), „Politička ekonomija etnonacionalnih i regionalnih sukoba na području bivše Jugoslavije i Transkavkazije“ (2001.), izdanih u Italiji, te „Bliski istok i Sjeverna Afrika; uvod u politiku i razvoj“ (Egipt, Kairo, 2007).




Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.