Photo: Robert Anic/PIXSELL

PREMINUO MIŠO VIRAG: Najboljih kirurg specijaliziran za područje glave i vrata

Autor: Dnevno.hr

U četvrtak je u Zagrebu, u 72. godini, preminuo jedan od najboljih kirurga specijaliziranih za područje glave i vrata, Mišo Virag.

Profesor Virag bio je vrhunski stručnjak za kiruršku onkologiju, rekonstruktivnu kirurgiju, plastičnu kirurgiju te estetsku kirurgiju za područje glave i vrata te je specijalizirao otorinolaringologiju i maksilofacijalnu kirurgiju, a bio je subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata. Profesor Mišo Virag bio je jedan od rijetkih ljudi oko čijeg znanja i stručne osposobljenosti nije bilo nikakvih dvojbi. Po unisonom mišljenju kolega, Virag je bio iznimno talentirani kirurg koji je izvodio najsloženije zahvate koje se drugi nisu usudili poduzimati.

I mišljenje Viragovih pacijenata bilo je također jedinstveno. Svi se slažu da je bio potpuno predan svojoj struci i bolesnicima, da je bio beskrajno pažljiv, human i pošten liječnik. Prijatelji i poznanici, poput biznismena Gorana Štroka, tvrde pak da je Virag bio iznimno dobar, skroman čovjek, nenametljiv i lojalan prijatelj, koji je cijelog života ostao isti, premda je napravio zaista sjajnu karijeru. Osim što je bio vrhunski kirurg, bio je i profesor na Medicinskom fakultetu, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava, a 22 godine predstojnik Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju Dubrava te predstojnik Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta.

Nekoliki anegdota možda najbolje oslikavaju kakav je čovjek i vrhunski liječnik bio Mišo Virag. Slikar, književnik i akademik Josip Vaništa, koji je nedavno umro, ispričao je kako je prije više godina išao Ilicom prema Trgu bana Jelačića, kad mu je s druge strane ulice, prišao profesor Virag.

“Gospodine Vaništa dođite sutra k meni u bolnicu, želio bih vas malo pogledati. I kad sam sutra došao na pregled, Virag mi je ubrzo kazao: moram vam hitno operirati rak kože na glavi. I već za dva dana bio sam na operacijskom stolu. Taj slučajni susret spasio mi je tada život jer je Virag, premda je bio daleko od mene, odmah prepoznao i na vrijeme otkrio da imam rak kože. Od tada on je za mene čudotvorac, pa ga više nisam zvao Virag, nego Vrag. I to, dakako, u najpozitivnijem smislu. Jer na takvu daljinu prepoznati bolest mogu samo čudotvorci”.

Nakon odlaska u mirovinu, Virag je s profesorima Krausom, Labarom, Francetićem, Krajinom i Večerinom, pokrenuo Centar za ekspertnu medicinu u kojemu su bolesnici mogli dobiti drugo mišljenje. Profesor Virag bio je čovjek širokih interesa, među ostalim, govorio je da je najbolji skiper među liječnicima, obožavao je jedriti, oplovio je Jadran i Mediteran. Goran Štrok prisjeća kako je na počecima njegove automobilističke karijere Virag kao student sa svojim Mini Cooper sudjelovao na raznim utrkama i relijima.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.