ilustracija/flickr

POŽAR JE PODMETNUT? U Zadru noćas opet gorjeli automobili

Autor: Hina

Osobni automobili ponovno su gorjeli u Zadru u noći s nedjelje na ponedjeljak, kada je otvorenim plamenom izazvan požar na Alfa Romeu i Subaruu zadarskih registracija, pa policija provodi istragu zbog mogućnosti da je požar podmetnut, što se prošle i početkom ove godine učestalo događa u hrvatskim gradovima, posebno dalmatinskim te u Zagrebu.

Zadarska policija u ponedjeljak je priopćila kako je očevidom utvrđeno da je oko 1,15 sati u ulici Don Bože Milanovića izbio požar na dva vozilu u vlasništvu 31-godišnjaka i Subaruu u vlasništvu 56-godišnjaka, izazvan je otvorenim plamenom ili dijelovima gorivih tvari.

Materijalnu štetu na oba opožarena vozila policija procjenjuje na više desetaka tisuća kuna, a u tijeku je daljnje kriminalističko istraživanje vezano uz kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Portali prenose izjavu mlađeg vlasnika automobila koji kaže kako ne zna nikoga tko bi mu želio zlo. Požar su ugasili vatrogasci.

Inače, požari na automobilima, koji su prošle godine zabilježeni u više hrvatskih gradova, nastavili su se i početkom ove godine, opet u najvećoj mjeri u Dalmaciji.

Tako je već drugog ovogodišnjeg dana, odnosno noći u zadarskoj Ulici Hrvatskog sabora izbio požar na parkiranom Volkswagen Tiguanu u poznatog 62-godišnjeg zadarskog ugostitelja, za koji je policija utvrdila da je namjerno izazvan.

Vatra se proširila i na susjedni automobil, Renault Twingo, registriran na tvrtku istog ugostitelja.




Na zadarskom području, u naselju Crno, automobili su gorjeli i krajem lipnja prošle godine, kada su u noći izgorjeli Mercedes i BMW u vlasništvu 44-godišnjaka, a plamenom je bio zahvaćen i u blizini parkiran kombi istog vlasnika.

Krajem studenoga prošle godine požar dvaju plastičnih kontejnera u splitskom gradskom kotaru Sućidar proširio se na obližnja parkirana vozila – izgorjela su dva automobila.

Pet dana ranije, također u noći, u Kaštel Kambelovcu izgorio je Golf ‘trica’ u vlasništvu 23-godišnjaka.




Očevidom na požarištu u kojemu su lani sredinom travnja, opet pod okriljem noći, u Podstrani kod Splita u potpunosti izgorjeli Citroen C3 i motocikl Suzuki, a nagorio automobil Toyota, utvrđeno je da je požar izazvan otvorenim plamenom ili žarom.

Dubrovačka je policija, pak, lan krajem rujna uhitila 58-godišnjaka zbog sumnje da je u noći u Ulici od svetog Mihajla potpalio požar na plastičnom kontejneru i suhoj travi u kojemu je izgorio osobni automobil.

Osobna vozila gorjela su i u unutrašnjosti, posebno na zagrebačkom području, pa su tako početkom prosinca prošle godine na parkiralištu u novozagrebačkoj Masleničkoj ulici izgorjela dva automobila. Nedugo prije toga požar je izbio i na parkiralištu na zagrebačkim Ravnicama, kada je oštećeno desetak vozila.

Lani u travnju na zagrebačkom Prisavlju zapaljen je luksuzni Mercedes, u neposrednoj blizini popularnog ribljeg restorana. Krajem istog mjeseca požar je podmetnut pod Ford u zagrebačkoj Stepičevoj ulici. Ford je u požaru izgorio, a vatra je zahvatila još dva vozila.

Prije godinu dana požar je podmetnut u Strmcu Samoborskom, pri čemu je nekoliko automobila u potpunosti izgorjelo, a nekoliko djelomično. Riječ je bila uglavnom o vozilima u vlasništvu tri tvrtke iz Zagreba i Strmca Samoborskog.

Ono što je zajedničko za navedene te ranije slučajeve je da se gotovo uvijek potpaljuje u noći, da je najčešće riječ o skupocjenim vozilima, te da počinitelji u pravilu ostaju neotkriveni.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.