fbpx
Marko Prpic/PIXSELL

ISTRAGA USKOK-a: Čak 15 osoba pod sumnjom za ‘pranje’ više od 630 milijuna kuna, svi idu u zatvor!

Autor: I.G./T. P

Svi osumnjičenici idu u istražni zatvor. Dio ih je nudio jamčevinu, no nikome nije prihvaćena.

U petak je policija iza 10 sati na ispitivanje u sjedište Uskoka iz policijskog pritvora na Oranicama počela privoditi uhićene iz sinoćnje akcije Uskoka kada je uhićeno 17 osoba pod sumnjom da su sudjelovale u međunarodnom lancu pranja novca, koji je navodno povezan i nedavnom krađom novca i zlata iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije.

USKOK i policija, koji su zajedno provodili akciju uhićenja, pretresa i prikupljanja dokaza, ni u petak nisu službeno otkrili detalje akcije kojim je obuhvaćeno 17 osoba. U petak navečer N1 doznaje da svi osumnjičenici idu u istražni zatvor. Dio ih je nudio jamčevinu, no nikome nije prihvaćena.

USKOK se o provedenoj akciji  nakon ispitivanja osumnjičenika i pokretanja istrage oglasio priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:


“USKOK je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje oprovođenju istrage protiv 15 hrvatskih državljana (1983., 1957., 1964., 1978., 1983., 1980., 1966., 1992., 1980., 1952., 1981., 1983., 1991., 1972., 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, pranja novca, pomaganja u pranju novca te poticanja i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. (8.4.2016.)

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od 22. svibnja 2014. do početka travnja 2016. godine, na području Hrvatske i Italije, sukladno prethodnom dogovoru s odgovornim osobama trgovačkih društava s područja Italije, povezali u zajedničko djelovanje III. okr., IV. okr., prvo kao direktora više društava a potom stvarnog voditelja poslova istih društava, V., VI., VII., VIII., IX., i X. okr., kao direktore više društava, te XI., XII., XIII., XIV. i XV. okr., odredivši kao cilj djelovanja pribavljanje koristi za sebe i druge poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove, na način da ta društva izdaju i naplaćuju račune društvima iz Italije za robu koju im stvarno nisu isporučili, te prikrivanje stvarne prirode ostvarenih transakcija nevjerodostojnom poslovnom dokumentacijom i dijelom njihovim daljnjim plasmanom u dogovorene fiktivne poslovne odnose te njihovim gotovinskim podizanjem i konvertiranjem na legalnom financijskom tržištu u euro i druge valute.

U okviru realizacije plana zločinačkog udruženja, I. i II. okr. su s IV. i V. okr. dogovorili način izdavanja fiktivnih računa društvima iz Italije te su tako IV., V., VI. i X. okr. te VII., VIII. i IX. okr., koji su postupali po uputama IV. okr., u ime više društava ispostavljali račune talijanskim društvima u kojima su neistinito prikazivali da istima prodaju velike količine zlata i drugih plemenitih kovina, a koje račune su odgovorne osobe tih društava, iako znajući da roba navedena u predmetnim računima nije isporučena, sukladno traženju i dogovoru s I. i II. okr., plaćale. Tako je na račune četiri trgovačka društva u Hrvatskoj uplaćen ukupan iznos od 638.542.990,88 kuna.

U namjeri prikrivanja da su iznos od 638.542.990,88 kuna društva na čije je račune uplaćen ostvarila počinjenjem kaznenog djela te prikazivanja da je navedeni iznos stečen na zakonit način, I. i II. okr. su dogovorili da će se nezakonito stečeni novac podizati u gotovini, kao i da će se transferirati na račune više fizičkih i pravnih osoba te potom podizati i konvertirati u euro i druge valute na legalnom financijskom tržištu. U cilju realizacije navedenog, I. i II. okr. su s IV. okr. dogovorili angažman osoba koja će formalno obnašati funkciju odgovornih osoba u više društava koja će poslužiti za realizaciju planiranih transakcija, poslovanjem kojih društava je stvarno upravljao IV. okr., a sve kako bi se prikrilo kriminalno djelovanje. Tako su XI. i XV. okr., po nalogu IV. okr., angažirali više osoba koje su formalno obnašale funkciju odgovornih osoba u navedenim društvima. Nakon realizacije planiranih transakcija, odnosno uplata na račune društava na temelju neistinite dokumentacije, novac su u gotovini podizali XI., III., VIII., VII. i X. okrivljenici. Potom su, sukladno prethodnom planu i dogovoru, zajedno s XII. i XIII. okr., koji su im pružali usluge prijevoza i fizičkog osiguranja, te prema uputama III. okr., podignutu gotovinu na legalnom financijskom tržištu konvertirali u euro i druge valute. Na opisani način pribavljena novčana sredstva u sveukupnom iznosu od 631.021.162,03 kuna u više navrata preuzeli su I. i II. okr. koji su tim novcem, sukladno prethodnom planu, dalje raspolagali u svoju korist i korist ostalih okrivljenika.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 13 okrivljenika.”

Autor:I.G./T. P
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.