Podignuta optužnica protiv ubojice iz Aurore

Autor: hina

U ponedjeljak prijepodne po lokalnom vremenu Holmes se treba pojaviti na sudu u Centennialu, blizu Denvera. Prije tjedan dana, kada je izveden pred sud radi predistrage, ostavio je dojam psihički poremećene osobe, crveno-narančaste kose i uplašenog izraza lica. Tada nije progovorio ni riječi.

Amerikanac James Holmes, osumnjičen za pucnjavu u američkom kinu u kojemu je ubio 12 ljudi, treba se u ponedjeljak pojaviti na sudu u Centennialu, u saveznoj državi Coloradu, kako bi se protiv njega podignula optužnica, deset dana nakon zločina koji je zaprepastio Sjedinjene Države.

Holmes (24) je osumnjičen za ubojstvo 12 osoba i ranjavanje 58 u kinu u Aurori, predgrađu Denvera, na premijeri filma o Batmanu ‘Vitez tame: Povratak’.

Holmes, koji dosad nije osuđivan, legalno je kupio četiri komada vatrenog oružja, među kojima i poluautomatsku pušku. Preko interneta je nabavio više od 6.000 komada streljiva.

U ponedjeljak prijepodne po lokalnom vremenu treba se pojaviti na sudu u Centennialu, blizu Denvera. Prije tjedan dana, kada je izveden pred sud radi predistrage, ostavio je dojam psihički poremećene osobe, crveno-narančaste kose i uplašenog izraza lica. Tada nije progovorio ni riječi.

Nakon toga, mediji su otkrili da je mladić, koji već godinu dana priprema doktorat iz neurologije na sveučilištu u Coloradu, poslao svojoj psihijatrici na sveučilištu pošiljku s bilježnicom u kojoj su bili crteži planiranog pokolja.

U medijima su kružile oprečne informacije kada je riječ o tome je li ta pošiljka mogla stići ranije kako bi se spriječio pokolj.

U podnesku upućenom sudu, o kojemu se u ponedjeljak također treba očitovati sudac William Sylvester, Holmesovi odvjetnici ističu da su otkrivanjem ‘postojanja i sadržaja te pošiljke’ narušena ustavna prava njihova branjenika.




Najavljujući pravnu bitku, traže da se sadržaj te prepiske ne može koristiti kao dokaz zbog toga što je ‘Holmes bio pacijent dr. (Lynne) Fenton i što je njihov razgovor zaštićen’ liječničkom tajnom.

Holmes je trenutačno u izolaciji u zatvoru okruga Arapahoe i prije mu smrtna kazna, premda u Coloradu nije bilo pogubljenja od 1976.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.